“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”
Schengen Vizesi

Schengen Vizesi Hakkında Güncel Bilgiler- En Çok Merak Edilenler

Zoru hemen başarırız imkansız biraz vaktimizi alır. Schengen vizesi alım sürecinde şu anki durum, bu yıl yapılan değişiklikler, zamlar veya kolaylıklar neler?   Adım adım yeniden değerlendirelim. Sorularınızı yorum kısmına ekleyebilirsiniz.

Schengen Vizesi

Schengen Vizesi hakkında güncel bilgiler

Hangi Ülkeler Schengen Vizesi İstiyor?

Avrupa Birliğine bağlı 26 ülkeye Schengen Vizesi ile girilebiliyor;

Almanya, Avusturya. Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsviçre, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Monako, Romanya, 

Bunların dışında AB ülkesi olmasa da  özel anlaşma ile Schengen Vizesi taleb eden  4 Kuzey Avrupa ülkesi var. Bunlar, Norveç, İsveç, İzlanda ve Lihtenştayn.  Avrupa kıtasında olduğu halde İngiltere, birliğe bağlı olduğu dönemde de bu vizeyi kabul etmiyordu. Bu yıl AB’den bütünüyle ayrıldı ve halen ülkeye yalnızca İngiltere Vizesi ile gidilebiliyor.

Bulgaristan Romanya ve Hırvatistan da Schengen vizesi ile girilebilecek ülkeler. Ancak bu 3 ülke henüz kendi başına vize vermeye yetkili değil. Ancak kendi vizelerini verebiliyorlar. Bu ülkeler  arasındaki anlaşmaya göre birbirlerinin vizesi ile giriş imkanı veriyor. Yani Bulgar vizesi ile Romanya’ya Romanya vizesi ile Bulgaristan’a geçebiliyorsunuz. Ancak Schengen ülkelerine giriş izni yok.

Schengen Vize Evrakları Neler?

Ülke özelinde ufak değişiklikler olsa da genel olarak Schengen Vize evrakları aynı. Bunlar ;

6 Aydan uzun süreli pasaport,

2 Biometrik fotoğraf,

Seyahat sağlık sigortası, ( Seyahat sürenizden uzun, imzalı orjinal makbuz olmalıdır.)

Schengen Vize Başvuru Formu ( Artık bu linkten  formu online olarak doldurup, çıktı alıp imzalayabilirsiniz.)

Vize harcı,

Uçak rezervasyonları,

Otel rezervasyonları

Bunların dışında eğer çalışıyorsanız ;

İşyerinden izin belgesi,  en az 3 aylık maaş ve SGK  dökümü, işyeri imza sirküleri, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası fotokopisi, çalışma evrakları, iş sözleşmesi, işveren sponsor dilekçesi

ve en önemlisi  banka yetkilisi tarafından imzalanmış banka hesap dökümü ve gösterebileceğiniz tüm maddi evraklar. (Adınıza kayıtlı tapu,  araç ruhsatı, noter tasdikli mal vb)

Eğer öğrenciyseniz, okuldan alacağınız öğrenci belgesi ve bir yakınınızın sponsorluk dilekçesi. Bu durumda 1. derece yakınınızın yukarıdaki  maddi evrakları hazırlaması gerekir)

Vize almak her yıl biraz daha zorlaşıyor. Bu nedenle evraklara ek olarak bu yıl  gezi sürenizi ve programınızı gün gün anlatan bir ‘Seyahat Planı’ eklemenizi de öneririm.

Schengen Vizesi evrakları için: HIZLI VE UZUN SCHENGEN VİZESİ

Schengen Vizesi ücreti

Konsolosluklara ödenen Schengen vize başvuru ücreti, 2 Şubat 2020 tarihinden itibaren 60 Euro’dan 80 Euro‘ya yükseltildi. Buna göre Schengen vize harcı  fiyatları aşağıdaki tabloda görülebilir..

Vize Ücreti 0 – 6 Yaş 6 – 12 Yaş 12+ Yaş
Schengen Vizesi 0 TL 0 TL 509 TL ( Nakit )
Schengen  Vizesi(Türk vatandaşı olmayanlar) 0 TL 255 TL ( Nakit ) 509 TL ( Nakit )
* Schengen Vizesi (indirimli tarife uygulanan ülkelerin vatandaşları) 0 TL 223 TL ( Nakit ) 223 TL ( Nakit )
Ulusal Vize  737 TL ( Nakit ) 737 TL ( Nakit ) 737 TL ( Nakit )
Eğitim Vizesi  C (90 gün ve altı) 0 TL 0 TL 0 TL
Eğitim Vizesi D (90 gün üzeri) 318 TL ( Nakit ) 318 TL ( Nakit ) 318 TL ( Nakit )

* Schengen (indirimli tarife uygulanan ülkelerin vatandaşları) : Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan, Ukrayna

Bu ücrete ek olarak aracı kurum hizmet bedelleri de şöyle

IDATA  Vize başvuru merkezi hizmet bedeli 192 TL,

VFS vize başvuru merkezi hizmet bedeli        118 TL

Kosmos vize başvuru merk. hizmet bedeli    132TL

olarak belirlenmiş.

Schengen Vizesi başvurunuzu yaptıktan sonra  firmaların internet sayfalarından  başvurunuzun ne aşamada olduğunu ‘online vize sorgulama ‘ kısmından da takip edebilirsiniz..

Vizeye Ne Zaman Başvurayım?

Eskiden Schengen vizesine  için seyahate çıkmadan en fazla 4 ay önce başvuruluyordu. Yeni değişiklikle bu süre uzatıldı. 6 aya çıkarıldı. Bu durum herhangi bir aksilik ve vize alamama durumunda  uçak ve otel rezervasyonlarında iptal kolaylığı da getirmiş oldu.

Schengen Vizem Reddedildi. Ne Yapabilirim?

Maalesef bunca çabaya rağmen kimi zaman vize başvurumuz reddedilebiliyor.  Schengen Vize ret sebepleri arasında genellikle  8. madde ve 9. madde oluyor.  Vize başvurularında en sık rastlanan hatalar:

  • Eksik veya yanlış evrak sunulması
  • Seyahat amacının ve şartlarının gösteren belgelerin yeterli ve inandırıcı bulunmaması
  • Seyahatinizin amacı ile ilgili çelişkili bilgiler verilmiş olması,
  • Davetiye ile gidiyorsanız davet sahibinin şartlarının uygun bulunmaması
  • Başvurulan tarihlerin izin tarihinize uygun olmaması,
  • Daha önceki vize başvurunuzun amacına uygun kullanılmamış olması
  • Otel ve uçak bileti rezervasyonlarının pasaportunuz un konsoloslukta bulunduğu süreç içinde iptal olması,
  • Türkiye’de geçimin nasıl sağlandığı ile ilgili kanıtlayıcı belgeler sunulamaması,
  • Türkiye’ye geri döneceğinize dair ailevi, eğitim  ve ekonomik bağlarınızın ispat edilememesi,
  • Yanlış ve eksik seyahat sigortası

Eğer yukarıda yazılı sebepler den biri veya bir kaçından dolayı vize reddi aldıysanız 30 gün içinde ilgili konsoloslukluğa posta veya mail yolu ile itiraz dilekçesi ve ek evrak göndermelisiniz.

Vize reddi itirazı nasıl yapılır?

Daha uzun süreli vize nasıl alırım?

hem bu kadar masraf hem de uğraşı sonucu hepimizin amacı daha uzun süreli Schengen vizesi ve ya multi çok girişli vize almak. Bunun için birinci kural önceki aldığınız vizeleri amacına uygun kullanmış olmak. Örneğin Schengen. bölgesine ilk önce vize aldığınız ülkeden giriş yapmış veya en uzun süre o ülkede kalmış olmak. Vizede belirttiğiniz tarihler içinde giriş çıkış yapmak vb.

Hızlı ve uzun süreli vize ipuçları

2020 yılındaki Schengen vizesi değişikliliklerinden biri de güzel bir haber. Buna göre önceki vizelerini düzgün kullanmış kişilere bundan böyle bir sonraki başvurularında daha uzun süreli vize verilecek olması.  Yani düzenli geliri, düzenli giriş çıkışları olan kişilere verilen vizeler bundan böyle 1-3-5 yıla kadar kademeli olarak arttırılacak.

Schengen Vizesi hakkında Sık Sorulan Sorular

Vize başvurum sırasında hesabımda ne kadar para bulunmalı?

Bu sorunun net bir cevabı yok. Gideceğiniz ülkeden kalacağınız şehire kadar değişir.  Ancak genel banka hesabınızda, olarak kalacağınız süre boyunca – bir akraba evinde dahi kalsanız- günlük min. 50-100€’yu karşılayacak miktarda para  bulunuyor olması gerekir. Bu miktar son dönemde aniden yatmış olmamalı. Düzenli bir gelir sonucu yavaş yavaş birikmiş gözükmelidir.

Aman dikkat banka hesabınızdaki aşırı yüksek rakam da bazen olumsuz bir sonuç yaratabilir. Bir başka ülkede hiç kalışmadan 6 ay yaşama ve yeni bir düzen kurma imkanı ihtimalini akla getirebilir. Schengen ülkeleri vize vermek için aslında sizin çok zengin olmanızı beklemiyor. Düzenli bir geliriniz olduğu, verilen süreler içinde gidip döneceğinize ikna olmak istiyor.

Yeni mezunum veya bir çalışmıyorum. Nasıl vize alırım?

Bu konuda yapılan olumsuz yorumlar sizi vazgeçirmesin. Seyahatinizin sebebini, maddi imkanınızı ve kesinlikle geri döneceğinizi kanıtlayabildiğiniz sürece vize alabilirsiniz. Bunun için kendinizi konsolosluğun yerine koyun. Müracatınızdaki potansiyel göçmen ihtimalini ortadan kaldıracak tüm evrakları toplayın. Bunlar güçlü bir sponsor, Türkiye’de bıraktığınız eş, çocuk veya bakıma muhtaç akraba vb.

Bunları yanı sıra seyahatinizi destekler sebepler, Örneğin tek başınıza gidiyorsanız yabancı dil bilmek, turla gidiyorsanız bu veya benzeri turlara katılma sebepleriniz, imkanlarınız. Ayrıca seyahat amacınızı ve programınız belirten makul, net ve samimi bir dilekçe yazmak işe yarar.

Vizeye hangi ülkeden  başvurayım?

Prensip olarak Schengen vizesine en uzun süre kalacağınız ülkeden başvurmalısınız. Eğer iki Schengen ülkesinde de eşit sürede kalacaksanız ilk giriş yapacağınız ülkeden başvurmanız doğru olacaktır. Eğer başka ülkeden giriş yapacaksanız sınırda sorgulanma ihtimaline karşı elinizde vizeyi aldığınız ülkeye dair yapılmış bir otel rezervasyonunuz olmalı.

En kolay vize veren ülke hangisi?

Daha önce de vize aldığınız ve uygun şekilde kullandığınız ülkeler bir sonraki sefer size daha uzun ve kolay vize verir. Ama ilk müracaat ediyorsanız eğer extra bir kriz yoksa Fransa ve Yunanistan daha hızlı işlem yapıyor.

 Schengen Vize davetiyesi işe yarar mı?

Gideceğiniz ülkeden adınız gelen bir davetiye kimi zaman vize almanızı çok kolaylaştırabilir. Gittiğiniz yerde konaklama , yeme içme ve gidiş sebebiniz için iyi ve geçerli bir sebeptir. Ancak kimi zamanda başlı başına bir vize reddi kanıtı olabilir. Sizi davet eden kişinin maddi durumunun uygun olmaması, sizi misafir edecek şartlara sahip olmaması , sizin geri dönmeyerek orada bir düzen kurmanıza olanak sağlayabilecek olması ihtimallerini akla getirebilir.

Ya da sizi davet eden kişinin bu ilkeye kaçak yollardan girip kalmış olması gibi bir çok sebep olacak işinizin olmamasına sebep olabilir. Bu neden le yurt dışındaki akrabadan davetiye alırken iki kere düşünmekte fayda var.

Schengen Vizesi hakkındaki sorularınızı hemen aşağı yorumlara ekleyebilirsiniz. Hem hızlı yanıt veriri hem de benzer sorular için kaynak oluşturabiliriz.

 

 

 

 

 

Yorumlar (16)

  • Her AB ülkesinin vize ücreti farklı mıdır? Ve vizeyi aldığımız ülkeye ilk girişi yapmak zorunda mıyız. Teşekkürler.

    • Merhaba , temelde tüm Schengen ülkelerinin vize ücretleri aynı. Ancak aracı kurum masrafları farklıdır. İkinci sorunuza gelirsek kural olarak vizenizi ya en uzun kalacağınız ya da ilk giriş yapacağınız ülkeden vize almalısınız. Aksi takdirde bir sonraki vizede güzen kaybı yaşarsınız.İyi günler dilerim.

  • Merhaba Pınar Hanım. Yazınız çok bilgilendirici olmuş. Çok teşekkür ederim.Size bir konuyu danışmak istiyorum.
    Ben İngiltere’ye kısa dönemli öğrenci vizesi ile 180 günlüğüne geldim. Vizemin son geçerlilik tarihi:10/03/20, havaalanında basılan mühür yani ülkeye giriş zamanım ise 15/09/19. Ben uçuş tarihimi 14/03 olarak planlıyorum. Geldiğim ve çıkacağım tarihleri sayarsak 182 gün yapıyor. Bu iki gün dahil oluyor mu? Yok sa uçak bileti mi değiştirmem mi gerekiyor?

    Çok teşekkür ederim. İyi akşamlar dilerim

    • Merhaba , beğeniniz için öncelikle çok teşekkürler.
      Aslında sorunun içine maalesef cevabı siz vermişsiniz. Evet İngiltere öğrenci vizesi 180 gün ve siz 2 gün fazla kalmış oluyorsunuz. Ülkeden çıkarken belki çok kısa bir süre geçtiği için ceza kesmeyebilirler. (Normalde gün başına ceza kesme hakları var) Ancak bir daha İngiltere vizesi almakta çok zorlanırsınız. 2 gün için bu riski almanızı önermem. Son karar yine sizin tabi.

  • Teşekkür ederim cevabınız İçin. Siz bu durumda, son gün olarak ayın 10/03 ü mü baz alıyorsunuz? Yoksa 180 günü mü? Çünkü tarihler değişiyor?

    Teşekkür ediyorum.

  • Mrb ben eşim ve kızım için 2 kez Finlandiya aile arkadaş ziyareti vize başvurusunda bulunduk ilkinde 9. Maddeden ret aldık bügün ikinci başvurumuza da yine 9. Maddeden ret aldığımızı öğrendim bütün evraklarımızın tam olmasına rağmen 😔 artık tamamen vazgeçmiştim fakat sizin bir post un altındaki yazı tura hikayenizi okuyunca acaba bi yolu varmıdır dedim itiraz dilekçesini hiçbir vize danışmanlık merkezi önermedi sizin sitenizde itiraz dilekçesi için olumsuz hiçbişey okumadım aksine sanki yarın itiraz dilekçesi yazsam vizem çıkcakmış hissi doğdu içime 🙈 acaba sizin öneriniz ne olur fikir verirseniz çok sevinirim 🙏🏻❣️

    • Merhaba, her zaman önce biz olumlu düşünmeliyiz ki karşımızdaki olumlu dönsün aslında. Ancak hiç bir şey yapmadan umut etmek tabiki yetmez. Eğer 2 başvurunuzda da aynı sebeple ret aldıysanız öncelikle koşullarınızın bu seyahati karşılayabilececğini ve geri döneceğinizi yeterince ikna edememişsinizdir. İtiraz evraklarınıza bununla alakalı belgeler ve bilgiler ekleyebilecekseniz yeniden deneyin Ancak mevcut durum değişmeyecekse sonuç da değişmeyecektir.
      Bu sizi umutsuzluğa sakın düşürmesin ama. Çünkü Finlandiya özellikle çok zor vize veren ülkelerden biridir. Belki aynı belgelerle başka bir ülkeye seyahat planlasanız vize alabilirsiniz. (Örneğin Fransa) Belki bu yolu denemek daha faydalı olacaktır.

  • Pınar hanım merhaba
    Takipçilerinizi seyahat etmeye teşvik eden yaklaşımlarınız, kolaylaştıracak önerileriniz ve paylaştığınız deneyimleriniz için kendi adıma teşekkür ederim.
    Yollarınız açık, şansınız bol olsun.

    Ömer YARGAN
    22.02.2020
    İSTANBUL

    • Hayatta hep sorunun değil çözümün bir parçası olmak gerektiğine inandım. Beni anladığınız için ben teşekkür ederim Ömer Bey. Hepimizin hayat yolu aydınlık ve açık olsun:)

  • Merhaba, Ben ve kardeşim Almanya’da yaşayan kız kardeşimizi ziyaret amaçlı vize başvurusunda bulunmak istiyoruz, aynı zamanda turistik gezilerde de bulunacağız. Yalnız davetiye almakta sıkıntı yaşıyoruz. Yani davetiye sadece bir kişiye veriliyor biz iki kişi gitmek istiyoruz. Almanya’da yaşama çalışma gibi bir derdimiz yok. Sorum şu, turistik amaçlı vize başvurusunda bulunup, iptal edilebilir bir otel rezervasyonu yapmak ve sonrasında kız kardeşimizde kalmak mümkün olur mu? Bunun bildiğiniz örnekleri var mıdır? Kalmak istediğimiz süre ise 20 gün. Hem turistik vize alıp hem aynı otelde 20 gün rezervasyon göstermek inandırıcılık açısından bir sıkıntı oluşturur mu? Ya da bu şartlar altında olumlu bir vize başvuru sonucu için tavsiyeleriniz neler olur? (Ben ilk defa gideceğim, kardeşim daha önce staj amaçlı gidip ablamda kalmıştı.) Teşekkürler.

    • Merhaba, elbette Almanya’ya turistik amaçlı başvuru yapabilirsiniz. Ancak eğer ilk defa gidiyorsanız ve Almanca’nız çok iyi değilse bu pek inandırıcı bulunmaz. Elbette Booking.com’vb sitelerden iptal edilebilir rezv yapabilirsiniz ama 20 gün inandırıcı bulunmaz. Bu nedenle kız kardeşinizde kalacağınızı bildirmeniz gerekirbana kalırsa. Davetiye biriniz adına da olsa birlikte başvuracağınız için yeterli olur. Burada en önemli şey geri döneceğinize dair sağlam delillerinzin olması.
      Kardeşinizin yanında hayatınıza devam etmeyeceğinize ikna etmeniz gerekli

  • MERHABA, ben Edirne’de ikamet ediyorum. Öğrenciyim okulumun bitmesine 1 sene daha var bu yaz Yunanistan’dan vize başvurusu yapacağım. Düşüncem Yunanistan ve İtalya gezisi yapmak. Gerekli evraklarda ulaşım için bilet olsa olur yazıyorlar. Buradan ben yürüyerekte çıkabilirim. Bilet göstermemek dezavantaj olur mu benim için. Bir de uzun süreli multi vize alma şansı öğrenci ve oturduğum konum açısından yüksek midir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.