Sert kabuklu mu? Kumaş yüzeyli mi? 4 Tekerlek mi? Çekçekli mi? Hangi renk, hangi desen? En iyi valiz nasıl seçilir? Yeni bavul alırken nelere dikkat etmek gerekir? Bütün bunların cevabını en iyi bilen kimdir dersiniz? Tabi ki 30 yıldır çanta bavul tamiratı yapan Naim Usta.
Sık seyahat edenler iyi bilir, ne kadar dikkat ederseniz edin bir kaç seyahatten sonra bavullardan biri ya yırtılır, ya da tekerlekleri kırılır. Elbette uçak yolculuğu sonrasında valiz hasarları konusunda yapabileceğiniz çok şey var. Hatta kimi zaman havayolu firması size tamamen yeni bir bavul da verebilir. Uçak yolculuğunda hasarlı valiz için yapılması gerekenleri ‘Uçak Yolculuklarında Bavul Hasarları‘ yazımda basit ve net şekilde anlatmıştım.
Ancak ister onarım isterseniz de ‘tamir edilemez’ belgesi için iyi bir valiz tamircisine ihtiyaç duyarsınız benim bu konuda en güvendiğim kişi emektar Naim Usta‘dır. Kendisi Üsküdar Kapalı Çarşı’da benim bildiğim yaklaşık 30 yıldır binlerce bavul , çanta valiz tamirini en hesaplı, en sağlan şekilde yapar. En kullanışlı bavul nasıldır? Hangi bavul daha uzun ömürlüdür? Yolculukta ve sonrasında rahat etmek için yeni bavul alırken nelere dikkat etmek gerekir bütün püf noktalarını ona sordum. Onun ve benim tecrübelerim sonucu ortaya 10 maddelik bir yeni bavul alma rehberi çıktı.
İçindekiler
İster kabin boy, ister orta isterse büyük olsun hafiflik birinci şart. Unutmayın siz zaten içini dolduracaksınız. Her ne kadar tekerlekli olursa olsun valizinizi indir kaldır bir çok kez taşımanız gerekecek. Üstelik havayollarının ağırlık sınırları da söz konusu.
Örnek vermek gerekirse -biletinizde aksi belirtilmediyse- orta ve büyük boy Pegasus valiz kg ağırlıkları genellikle Yurt içi uçuşlarda 15 kg, yurt dışı uçuşlarda 20 kg ücretsizdir. Kabin boy valiz Pegasus fiyatları ise max 8 kilo ile sınırlandırılmıştır.
Valiz ağırlıklarınız bu kg’ların üstünde çıkarsa Pegasus valiz verme sırasında extra ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Serbest bagaj hakkınızı geçtiğiniz takdirde ödemeniz gereken ücret uçuş yerinize göre değişir. Kilo başına 3 ile 25 Euro arasında değişen bu ücretleri sırf bavul ağırlığı yünden ödemek istemezsiniz elbette. Bu yüzden yeni bavul alırken boş ağırlığına asla kanmayın. Her zaman hafifi bavulu seçmeye çalışın.
Valizinizi genellikle havayolu seyahatlerinde kullanıyorsanız tekerlek sayısı önemlidir. Her ne kadar 2 tekerlekli çekçekli bavullar da gayet iş görse de 4 tekerlekli valiz rahatlığını en güzelidir. Bavul alırken tekerleklerin bavula monte ediliş şekline ve bağlantı parçalarının sağlamlığına dikkat edin. Uçak yolculuklarında valiz hasarları çoğunlukla tekerlek kırılması şeklinde olabiliyor. Dış kabuğu gayet sağlam olsa da küçük ve kalitesiz monte edilmiş tekerlekler sorun yaratabilir. Yeni bir valiz seçimi yaparken üşenmeden ters çevirin, tekerlek bağlantılarını inceleyin.
Dışı rengarenk , desenli parlak bavullar mağazada gözümüze çok hoş görünür. Ancak yapıldığı valiz malzemesi kırılgan ve ince ise ilk bir kaç seyahatten sonra elinizde yumurta kabuğu gibi çatlamış kırılmış bir bavulla geri dönebilirsiniz. Dış kabuğu kalın olanlarda ise ağırlık problemi olur. O yüzden çok güvendiğiniz markalar dışında sert kabuklu bavullar tavsiye edilmez. Kumaş valiz alıyorsanız ise mutlaka su geçirmez valiz olmasını öneririm.
Hepimizin başına gelmiştir. Seyahate giderken itina ile bavulunuza yerleştirdiğiniz eşyalar dönüşte nedense bir türlü sığmaz. Çok alışveriş yapmasanız da sanki her şey genleşir. İşte böyle durumlar için körüklü valiz birebirdir. Dönüşte eşyanız ne kadar artmış olursa olsun açarsınız fermuarları. Kimi zaman körükler sayesinde bavul hacminiz %20 genişler. İkinci bir bavul taşıma dertinden böylelikle kurtursunuz.
‘Genellikle bavul ne kadar pahalıysa o kadar kaliteli olur.’ Bu tamamen yanlış bilinen bir gerçek. Aslında valiz alırken kalitesini anlamanın püf noktalarından biri de dikişlerine bakmaktır. Dıştaki ek yerlerinin kenarı kaplanmış, kilit dikişi kullanılmış mı? Fermuar kalitesi ve dikişleri sağlam mı? Sapı kaliteli bir malzemeden mi? Valize sağlamca dikilmiş mi? Bunlar valizinizin uzun ömürlü olması için olmazsa olmaz kurallardır. Yeni bavul alırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarından biride bu.
Yeni bavul satın alırken en dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de çekçek saplarıdır. Bunların bavula bağlantı parçaları mutlaka dayanıklı ve sağlam malzemeden ve iyi monte edilmiş olmalıdır. Alırken üşenmeden bir kaç defa açıp kapayın. Herhangi bir takılma ya da kayma olup olmadığına bakın. Boy ve yükseklik kademelerini kendi boyunuzla ölçün . Yolculuk boyunca iki büklüm bavul sürüklemek istemezsiniz. Ve asla bavulunuzu taşırken çekçekten taşımayın. Ne kadar sağlam olursa olsun çekçek sapı dolu bir bavulu taşıyamaz.
Valizinizin dışı kadar iç tasarımı da çok önemli. İç ceplerini, fermuarlı gözlerini, bölmeleri dikkatlice kontrol edin. İçi iyi tasarlanmış, bölmeler yaratılmış bir valiz seyahat sırasında size büyük kullanım kolaylığı sağlar. Eşyalarınız çok daha iyi organize eder aradığınızı şıp diye bulursunuz. Kimi bavullarda iç kılıflar tamamen çıkartıp yıkanabiliyor. Elbette bu da extra bir rahatlıktır. Kabin boy valiz markaları bu konuda çok iyidir. Hem içini iyi değerlendirir hem de uçuş sonrası bavul bekleme zahmetinden kurtulursunuz.
İster uçak, ister otobüs isterse gemi seyahatinde olsun bavulların %80’i siyahtır. Bu da valizinizin diğerleriyle karışmasına , uzaktan hemen seçilememesine yol açabilir. O yüzden yeni bavul alırken biraz daha cesur olun, farklı renkleri tercih edin. İlla siyah almak istiyorsanız valizle birlikte renkli bir valiz kılıfı da almayı ihmal etmeyin. ( Çoğu satıcı yeni bavul alırken bunu zaten hediye ediyor, istemeyi unutmayın!)
Bavulunuzun uçakta veya herhangi bir yerde kaybolmamaması için üzerine yazacağınız isim ve adres çok önemlidir. Adres, telefon ve isim bilgisi olmayan bavullar kaybolduğunda herhangi bir hak idda etmeniz çok zor olur. Elbette valizinize sonradan bir isimlik de takabilirsiniz. Ancak valizin üzerinde isim yazma gözü olduğuna emin olmanız güvenlik için çok önemli. Bütün bu dikkatinize rağmen uçak yolculuğunda bavulunuz kaybolma ihtimaline karşı ‘Havaalanında Kayıp Bavul‘ yazımı mutlaka bir kenara not etmeniz tavsiye ederim.
Yolculuk sırasında bavulunuzun hep yanınızda olması kaybolma ve kırılma riskini en aza indirir. Büyük ve orta boy bavul elbette çok işe yarar. Ancak elinizde kabin boy valiz olması da her aman hayatı kolaylaştırır. Genellikle kabin boy valiz 55x40x23 cm boyutundadır. Uçak yolculuklarında valiz bekleme, kaybolma ve kırılma riskine karşı kabin boy valiz ile yolculuk yapmanız şiddetle tavsiye edilir. Ama benim hep çok eşyam oluyor, ‘Nasıl daha küçük bir valizle seyahat edebilirim?’ diye sorarsanız ‘Küçük Bavul Hazırlama Sırları‘ ve ‘Kolay ve Eksiksiz Valizle Seyahat‘ yazılarıma bakmanızı öneririm.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
[…] Yeni bavul alırken dikkat edilmesi gerekenler. En iyi bavul markaları , özellikleri, püf nokta… […]
Ben fermuarsiz valiz ariyorum. Fermuar konusunda bir öneriniz var mi?
Merhaba, fermuarsız valiz hiç duymadım. Fermuarı metal ve iyi kalite bir valiz alabilirsiniz.