Bazen belli etmeyecek kadar küçük, bazen tüm hayatımızı etkileyecek kadar büyük bir problem uçuş korkusu. Önce şunda anlaşalım. Uçuş kaygısı yaşayan insanlar normal hayatlarında hiç de pasif ve korkak değildir.. Hatta pek çok kişiden daha cesur, risk alabilen, neşeli ve sosyal insanlar uçak korkusu yaşayabilir.
Başkasının ‘korkma’ demesi işe yaramaz. Çünkü duygular başkalarının komutlarıyla değişmez. Uçuş korkusu tıpkı, acıkma, susama, sevme gibi başkaları tarafından kontrol edilemez bir histir. Kimi zaman profesyonel bir yardım gerekse aslında çözümü yine yalnız ve ancak kendi içinizde bulabilirsiniz.
Erkekler korkmaz, koskoca kadın bundan mı korkarmış gibi endişelere kapılmayın. Önce kendinizi ve korkularınızı kabul edin. Ancak kabullenmek demek razı olmak demek değildir. Kabul edin ama çözebileceğinize de inanın.’ Benim uçak korkum var’ diyerek kendinizi bu güzelim dünyayı, sevdiklerinizi, uzakları görmekten mahrum bırakmayacak değilsiniz ya! Üstelik bunca uçak promosyonu varken…
‘Vay canına şu koskoca demir kuş nasıl oluyor da uçuyor’ demekten vaz geçin. İnsan en çok bilinmezlikten korkar. Eğer az da olsa uçuş korkusu yaşıyorsanız ‘uçaklar nasıl uçar’ konulu yüzlerce videodan bir kaçını izleyebilir bu konuda hazırlanmış yazılara göz atabilirsiniz.
Bilgisizlikten daha kötü bir şey varsa o da yanlış bilgidir. Eğer havacılık uzmanı değilseniz düşen uçak belgeselleri izlemeyin. Uçak kazası konulu filmlerden uzak durun. Eminim bunca korku filmi, zeytin yemek gibi bir konuda bile yapılsa insanlarda ‘zeytin yeme fobisi’ oluşabilirdi. Şunu unutmayın dünyaca geçerli kurumların istatistiklerine göre uçağınızın düşme ihtimali 5.4 milyonda 1 civarındadır (Kaynak) Yani hayatınız boyunca bir köpekbalığı, arı sokması ve yıldırımdan öldürülme ihtimaliniz daha yüksek.
Uçmasanız dahi yolcu karşılamak, uğurlamak yada hiç sebepsiz yere havalimanına gidin. Hatta bazen içeri girin ve etrafı izleyin. Dünyanın dört bir yanından gelmiş insanların koşuşturmasına , kavuşma ve heyecanına tanık olmak motivasyonunuzu mutlaka arttıracaktır. Üstelik her gün milyonlarca insanın yaptığı bu ‘uçuş’ eyleminin o kadar da olağanüstü bir şey olmadığını farkedeceksiniz.
Uçaklar çoğu araçtan daha güvenlidir. Tüm dünyada geçerli olan havacılık kurallarına göre en çok ve sıkı bakımı yapılan araçlar onlar.
Sıradan bir yolcu uçağında yapılması zorunlu kontrol listesinin ufak bir parçası belki size ufak bir fikir verebilir;
Her inişten sonra ve kalkış öncesi yapılan Uçuş öncesi kontroller Transit Bakım + varsa arıza giderme işlemleri,
24 veya 36 saatte 1 defa yapılan Günlük Bakım,
Her hafta bir defa yapılan Haftalık Bakım,
Her 300/400 uçuş saatinde bir yapılan A bakım,
Her 3000/4000 uçuş saatinde bir yapılan B+C bakım…
Her beş yılda bir yapılan 5, 10, 15 yıllık bakım gibi bakımlar hiç aksatmadan yapılır. Havada zarifçe süzülen bu kuşlara güvenebilirsiniz.
Uçuş sırasında çevrenizdekilerle konuşmak sakinleşmenin en iyi yolarından biridir.
Çevrenizde oturan biriyle konuşmak sizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir ve hatta yeni bir arkadaşınız olabilirsiniz. Şu eski atasözünü unutmayın; İnsan insanın kurdunu alır…
Rahat bir uçuş için özellikle bol sıvı almaya dikkat edin. Kabin içi normalden daha kuru bir havaya sahiptir. Bu yüzden her fırsatta su içmeye gayret edin. Buna karşılık kafein ve alkollü içeceklerden uzak durun ki bulantı, uykusuzluk vb. Şikayetler yaşamayın.
Herhangi bir endişe veya rahatsızlık durumunda hemen uçuş ekibine bildirin. Onlar sizin rahat ve güvenli bir uçuş geçirmeniz için oradalar. Nazikçe durumunuzu belirttiğinizde mutlaka bir çözüm bulacaklardır. Uçuş ekibiniz sağlık, güvenlik, uçuş teknik bilgileri, insan ilişkileri ve daha pek çok konuda uzun ve zorlu eğitimlerden geçiyor. Bir türbülans, veya benzeri durumda endişe yaşadığınızda uçuş ekibine bakın. Onların sakin tavırları sizi rahtlatacaktır. Bu güler yüzlü ev sahiplerinize güvenin.
Uçaktaki vakti en çabuk ve kolay geçirmenin yolu uykudur. Bunun için uçuş ekibinden isteyebileceğiniz gibi yanınızda getireceğiniz mini yastık, göz bandı vb. şeyler çok işe yarayacaktır. Koltuğunuzu rahat bir pozisyona getirin. (Arkadakilere rahatsızlık vermeden tabi) gözlerinizi kapayın ve gideceğiniz yerleri güzellikleri düşünün. En bitmezmiş gibi görünen uçuşların nasıl çabuk geçtiğine inanamayacaksınız.
Uzun uçuşlarda kolay vakit geçirme tüyolarına da göz atmayı unutmayın:
Uzun Uçak Yolculuğu Nasıl Kolay Geçer?
Herkes bir şeylerden korkar. Bunların bir kısmı mantıklı bir kısmı da size mantıksız gelebilir. Fobiler ancak sakin ve bilgili bir şekilde üzerine gidilerek yok edilebilir. Çünkü insan asıl bilinmezlikten ya da tam tersi, kulaktan dolma yanlış bilgiden korkar.
Ülkemizdeki istatistiklere göre bir trafik kazasında ölme riskiniz uçak kazalarına göre 100 kattan fazla. Keşke trafik kazalarıyla ilgili filmler en az uçak kazaları kadarcık olsa.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın