Yunanistan’ın İstanbul’a en yakın şehri Dedeağaç‘a yani Yunanca ismiyle Alexandroupoli. Hatta Alexandroupolis de diyorlar ona. Her mevsim ama özellikle havalar ısınınca tatlı bir kaçamak yapmak her zaman harika bir fikir. Peki Yunanistan Dedeağaç ‘a nasıl gidilir, ne yapılır, gezilecek yerler, alışveriş, yeme içme ve konaklama ipuçları neler? Aklınızı çelecek ipuçlarına birlikte bakalım mı?
Yunanistan’ın Evros yani Meriç Deltası bölgesinde bulunan Dedeağaç İpsala sınır kapısından yalnızca 40km uzakta. İster konaklamalı isterseniz günübirlik gezip gelivermek bu nedenle hiç de zor değil. Gümrük kapılarında aşırı yoğunluk yoksa İstanbul -Dedeağaç arası yaklaşık 4 saat sürüyor. Bu tatil cennetine ister bir paket tur ile , isterseniz kendi aracınızla ya da hiç yorulmadan kolayca gidebilirsiniz.
(Bakınız:Yunanistan’a Özel Araçla Nasıl Gidilir 2019)
Ben bu sefer çok hesaplı ve keyifli bir tur bulunca Gruppal ile gitmeyi tercih ettim. Paket turlar çoğu zaman iki kişi olduğunuzda bile harcadığınız benzin parasından ucuza geliyor. Kendi aracınızla da gitmek iyi ama gitmeden önce biraz hazırlık gerektiriyor. Ancak turla gidince yanınıza almanız gereken tek şey pasaportunuz, keyfiniz ve kahyası oluyor.
İnsan önce bir çekiniyor. Yunanca bilmem, Kiril alfabesini hiç okuyamam. Ben ne yaparım bu Yunanistan ellerinde diye. Ama rotanız Dedeağaç ise bu problemi hiç düşünmeyin bile. Çünkü sokakta, restoranda otelde gördüğünüz hemen herkes Türkçe konuşuyor. O konuşamıyorsa bile hemen yakınıda söylediklerinizi tercüme edecek biri mutlaka çıkıyor. Neredeyse her restoranın Türkçe menüsü olması yada çalışanların birinin Türk olması hiç de şaşırtıcı değil. Yani restorana gittiğinizde muhabbet aynı; Ne vereyim abime?
İpsala gümrük kapısından hemen 25 km sonra Dedeağaç’a varmadan sol kolda göreceğiniz Lidl Süpermarket sizi şaşırtabilir. Yunanistan’ın Bim’i kıvamında biraz daha büyükçe bir yer. Çoğu ürünler bizdekiyle yakın fiyatlarda olsa da Alkol ve türevleri, sigara ve tütün mamulleri hatta özel çeşit peynirler Türkiye’den çok çok ucuz fiyatlara satılıyor. Hiç almaya niyetiniz olmasa bile ilginç, lezzetli akıl çelen ürünler mutlaka bulunuyor.
Lidl Mareketi geçince hemen 1-2 km ileride sağda bana göre dünyanın en eğlenceli alışveriş merkezi JUMBO ‘yu göreceksiniz. Bebek eşyasından makyaj malzemesine, oyuncaktan banyo mutfak gereçlerine kadar rengarenk binbir çeşit şaşırtıcı ürün sizi bekliyor. Aman dikkat! Her şey 3-5€ iken bir şundan bir bundan yapıp kasada yüksek bir fatura ile karşılaşmanız işten bile değil.
Dolmayı baklavayı bizden almış olsalar da bu meze işini ve deniz ürünlerini iyi biliyor Yunanlılar. Hal böyle iken Alexandroupoli’de ne yenir sorusunun cevabı balık ve deniz ürünleri oluyor tabi. Dedeağaç restoranlarında Rizottodan mantara, ahtapottan ıspanak salatasına, domatesli kalamardan pilav çeşitlerine her zevke ve damağa uygun yemekler bulabilirsiniz. Ama benim özellikle tavsiyem tereyağında çevrilmiş karides, çıtır kabak kızartması ve feta peynirli patlıcan.
Yunanistan Dedeağaç‘ta nerede yenir diye sorarsanız size hemen merkezde Nisiotki Restoran’ı, kalın sulu şahane biftekler için ise Hovoli’yi veya hemen cadde üstünde Chicken Story‘de cacıklı soulvaki’yi önerebilirim.
Bu arada içecek olarak isterseniz yerel içkileri de tercih edin ama günü batırırken büyük bir bardak ‘frappe’ ısmarlamayı sakın unutmayın. Yunanistan’ın adeta yerel içeceği olan soğuk bol köpüklü sütlü şekerli kahve. İçine başka ne katıyorlar bilmiyorum ama gün batımı eşliğinde içilinde tadı damaktan asla gitmiyor.
Dedeağaç’tan ne alınır, eşe dosta ne götürülür sorusunun en güzel cevabı tam da burada. Salgamis Pastanesi. Hemen kordon boyunun bir arka caddesinde 1890 yılından bu yana enfes unlu mamülleri var. Ama özellikle enfes tereyağ aromasıyla kendine has ‘Kavala Kurabiyesi’ni tatmadan dönmeyin. İster tek tek 24’lü kutularda 11€ ‘ya satılıyor. Tadı damağınızda kalıyor.
Kordona çıkınca Dedeağaç’ın simgesi halime gelmiş Deniz Feneri‘ni hemen tanıyacaksınız. 1880 yılında Osmanlı Padişahı Abdülhamit tarafından şehre hediye edilen 27 mt uzunluğundaki fener halen aktif olarak kullanılıyor ve 37 km ‘den bile görünebiliyor.
Kordon boyunda Yunan Sporcular heykeli olarak bilinen kırmızı Anatais Delta heykeli, 21 Kahraman Anıtı, Yuppie Lunapark ve sahil boyu sıralanmış hoş tavernalar günü batırmak için en iyi gezilecek yerler olacak.
Turla gitmiyorsanız ve konaklamanızı kendiniz ayarlayacaksanız Alexandroupoli’de konaklamak için pek çok alternatifiniz var. Şehir içinde Ramada Plaza ve Astir Enatia gibi yüksek yıldızlı oteller bulmak mümkün Ancak Mia’s Nice and Cozy veya Otel İsidora gibi küçük sevimli otel ve pansiyonlarda da yörenin ruhunu daha ekonomik fiyatlara yaşabilirsiniz.
Dedeağaç bölgesinde iyi haber şu; burada tüm plajlar beach clup’lerde giriş ücretsiz. İçeride yiyip içtiğinize ücret ödüyorsunuz.
Dedeağaç’ın en güzel plajları Makri bölgesinde Agia Paraskevi Beach, Kokkina Vrachia Beach ve Makri’yi 5 km geçince solda göreceğiniz Dikela plajlarını önerebilirim. Dikela hemen hiç kimsenin olmadığı denizi çok temiz, ıssız, ama hiç bir tessi olamayn bir plaj bölgesi. Eğer şemsiyeniz, hasırınız yiyecek içeceğiniz varsa burada huzurla denize girebilirsiniz ancak dikkat internet çekmiyor.
Yunanistan deyince taverna demeden olur mu? Gialos, Aya Yorgi ve Pico en gözde eğlence mekanları sayılabilir. sayılabilir. Bir de hemen liman bölgesinde son günlerin en popüler gece klubü NOA var. Dedeağaç eğlence hayatının Reina’sı niteliğindeki bu klübe yazın hafta sonları rezervasyonsuz girmek adeta imkansız.
Dedeağaç limandan Yunanistan’ın en güzel adalarından Semadirek Adası ‘na yani Samotrake’ye feribotla geçmek mümkün. Semadirek adası olağanüstü güzel plajları, antik kalıntıları ve içinde yüzülebilen şelaleleriyle başlı başına bir gezi rotası. Yunanistan Dedeağaç- Semadirek feribot tarifesi için hemen BURAYA göz atabilirsiniz.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Yunanca bilmem, Kiril alfabesini hiç okuyamam.
Yunanistanda kiril alfabesinin işi ne ya? Yunan alfabesi olmasın o!!
Merhaba güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim .
Bende size bir iki yer tavsiye edeyim belki uğrama şansı bulursunuz .
Sarikas sahilde kordon boyunda denize karsı yerel halkın gittiği bir yer . fix menu veriyor et yada deniz ürünü secimi yapıyorsunuz . çok lezzetli ve çok hesaplı deneyin pişman kalmazsınız .
Ouzeri Alexis Restoran: burası biraz içerde ama şirin güzel bir yer deneyin pişman olmazsınız
Abakas Restaurant : deniz ürünleri ve meze çok iyidir deneyin pişman olmazsınız müzikte güzeldir .
Merhaba, çok güzel öneriler vermişsiniz. Çok teşekkür ederim
Semadirek adasına nasil gidebilirim
Semadirek adasına Dedeağaç!tan fribotla geçebilirsiniz. Feribot saat ve güncel fiyatları için google ‘a bakmanızı öneririrm