“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”
venedik hakkında

Venedik Rehberi – Karnavalın Maskesi Düştü!

Her şehrin bir hikayesi var. Ama Adriyatik’in yüzen kraliçesi Venedik hakkında  öyle ilginç hikayeler var ki bayılırsınız.  İnsan bir kez bu şehre ayak bastı mı muhteşem köprüler, kanallar, maskeler ve kostümler karşısında kendini gerçek üstü bir dünyada sanıyor. Haydi gelin, senenin her ayında, ama özellikle Venedik Karnavalı sırasında bir masal diyarı gibi olan  bu şehrin gizli sırlarını ortalığa dökelim.

venedik gezi rehberi

Venedik hakkında ilginç bilgiler

1-Şaşırtıcı Venedik Tarihi

Hikayemiz develer tellal, pireler berber iken 5. yüzyılda başlıyor. Peki dünyanın gözbebeği Venedik aslında yine kimden sebep kuruluyor? Dolaylı da olsa yine bizden, yani Türkler’den.
Hun İmparatoru Atilla İtalya’ya baskınlar düzenlediği sırada korkan Veneti halkı ana karadaki yaşamlarını geçici olarak şimdi Venedik dediğimiz çamur kaplı adacıklara, bataklığa kaçıyor. Sonra bakıyorlar ki bizim korkunç Ati’nın pek gidesi yok, mecburen bu lagunun çamurlu adacıklarda dünyanın en güzel şehrinin ilk temelleri atıyor. .
Sonrasında tabi olaylar olaylar…
Bu balıkçıların kurduğu sular ülkesi Ortaçağ’da dünyanın en önemli ticaret merkezi oluyor. Özellikle zenginlik ve lüx ve marjinal şehirdeki marjinal yaşantı herkesi kendine çekiyor. Meşhur Venedik Karnavalı da tam bu sıralarda doğuyor aslında.
Venedik Dukalığı, Avusturya Krallığı, Napolyon’un Venedik’i, derken derken ihale sonunda İtalya’ya kalıyor. Önceleri kendi başına bir krallık olan ülke, günün sonunda  güzelliklerle dolu Venedik Cumhuriyeti ana karadaki Padua ve Treviso şehirleriyle birlikte Venedik Metropolitan bölgesi adıyla İtalya’nın  oluyor.
 
venedik çan kulesi
 

2-  Venedik takım adaları ve öte dünya kapısı

 Adriyatik kıyısındaki bu masal şehri  tıpkı Maldivler gibi adalardan oluşan bir dünya aslında. Venedik’in 118 adasını birbirine bağlayan 412 köprü var. Yani bir köprüden karşıya geçerken aslında adadan adaya geçmiş oluyorsunuz.  Venedik  adacıklarının 3 tanesi var ki diğerlerinden çok daha meşhur.  Bunlar Burano,   Murano  ve  yalnız ölülerin gidebildiği bir mezarlık adası Saint Michele.   Bu mezarlık adasına aslında canlıyken de girebiliyorsunuz.  Ancak  fotoğraf çekmek, video kaydı hatta yüksek sesle konuşmak yasak.
 
venedik murano camları
Bu rengarenk çiçeklerin kristal Murano camından yapılmış olduğuna kim inanır!
 
Burano adası  el işlemeleri ve dantelleriyle, Murano ise müthiş rengarenk cam işleme sanatıyla ünlü. Her ikisine de San Marco meydanının hemen yakınından kalkan Vaporetto (dolmuş tekneler) ile gidebiliyorsunuz. Gün boyu renkli sokaklarında dolaşmak hoş kareler yakalamak için öğleden önde gitmenizi tavsiye ederim.
venedik hakkında bilgiler
 

3- Venedik gezilecek yerler Venedik köprüleri

 
Venedik’teki 412 köprünün her biri ayrı güzel ayrı romantik. Ama bazıları var ki kısacık bir Venedik gezisi  yapsanız bile görmeden, önünde bir selfi çekmeden dönmek caiz değildir. Venedik karnavalı sırasında birbirinden ilginç kostümlü mankenleri de köprülerde göreceksiniz. En meşhur Venedik köprüleri Rialto Köprüsü, Ahlar Köprüsü, Yalınayak köprüsü( Bridge of the Barefoot)  ve Accademia köprüsü.
Güzeller güzeli Rialto köprüsü‘nün içinden geçerken bir köprüde olduğunuzu farketmezsiniz.   Çünkü köprünün iki yanıda aralıksız kristal camlar, hediyelikçiler ve kuyumcular sıralanmıştır. Dünyada benzeri yalnızca 5 tane var ki bunlardan biride Bursa Irganlı köprüsüdür. Gün batımında en güzel Venedik fotoğraflarından birini Rialto köprüsünden çekebilirsiniz.
 
venedik rialto köprüsü
 
Venedik hakkında bir şeyler söylerken Ah’lar köprüsü  (Ponte dei Sospiri) den bahsetmek olmaz.  1600’lü yıllarda   Venedik’de suçlular  hemen meydanda bulunan muhteşem Dükler  Sarayındaki mahkemeden hapishane binasına geçermiş.  Mahkumlar son kez bu köprüdeki küçük pencereden bakıp AH! edermiş hayata. Keşke derlermiş keşke şunu da yapsaydım ölmeden önce. Karşı binadaki hapishane şartları öyle acımasızmış ki. Bu gün yüzünü son görüşleri olurmuş çünkü. Bir de derler ki  Ahlar Köprüsünün gondolla tam altından geçerken öpüşen çiftler bir daha hiç ayrılmazmış.
 
venedik hakkında ilginç bilgiler

4- Venedik’in orta yeri San Marco

İlk gittiğinizde daracık sokaklar ve dolambaçlı kanallarla size dünyanın en karmaşık şehri gibi gelse de Venedik hakkında kesin bir şey var ki o da tüm yollar San Marco meydanına çıkar. Adım başı etrafta San Marco yön levhalarını gördüğünüzde sevimli aralıklara korkmadan dalın. Kaybolmak bu şehirde en keyifli eylemdir çünkü.

Venedik San Marco meydanı etrafında San Marco Basilicası, Dükler Sarayı ve Correr Müzesi  ve meydanın ortasında nefis  Aziz Mark Çan Kulesi (Campanile di San Marco) göreceksiniz.

Aziz Mark Çan Kulesi aslında çan kulesi eskiden korsanların denizden gelişini erkenden uyarmak için kullanılan bir uyarı kulesi. Her ne kadar yenilenmiş olsa da aslında 1000 yılından eski tarihi var. Gün batımında  muhteşem manzarasını görmek paha biçilemez.

San Marko Bazilikası  dış cephesi muhteşem heykeller ve taş işçiliğiyle kaplı bir katedral. Ama Venedik hakkında konuşuyorsak elbette hep köşesinde Türklerden bir parça görmek sizi sakın şaşırtmasın. Katedralin giriş kapsp üstünde tüm zerafetiyle duran 4 At heykeli de bunlardan biri. Çünkü bu atlar aslında İstanbul Sultanahmet meydanından buraya savaş ganimeti olarak getirilmiş. Her ne kadar Venedik işgali sırasında bir kaç kez gelip gitmiş olsalar da meydanın en güzel yapısını yine türk Atları süslüyor. Aklınızda bulunsun.

venedik maske festivali

5- Venedik’te gondol sefasının en ucuz yolu

Venedik hakkında bir fotoğraf gördüğünüzde fotoğrafın olmazsa olmazı nedir? Tabi ki Venedik gondolları. Venedik’in yüzyıllar boyu asıl ‘sokakları’ kanallar olduğudan en kolay ulaşım aracı da gondollardı. Dar kanallarda kolay hareket edebilmeleri için tek kürekli ve zarif tasarımlı Venedik gondolları bugün en ikonik turist aktivitelerinden biri. Gondol fiyatları da bu ünden nasibini almış.

Dolunayda, hafta sonunda, öğle yemekli, kısa ve uzun olmak üzere bir çok değişik gondol tarifesi var. Ancak bana yarım saat yeter, hafta içi bir gondolu 6 kişi ile paylaşırım diyorsanız Venedik’te gondol kiralamanın en ucuz yolu San Marco meydanının hemen yanındaki rıhtıma gitmektir. Oradaki gondol iskelesinde 30 dk’lık resmi  Venedik gondol fiyatları 80€’dan başlıyor. bu fiyata 6 kişi binebilir ve ücreti paylaşabilirsiniz. Daha uzun veya farklı konsept Venedik gondol turları için resmi siteye  BURADAN bakabilirsiniz. (Bu fiyatlar Venedik Karnavalı sırasında değişiklik gösterebilir)

venedik maske festivali

6- Venedik Karnavalı’nın  hikayesi

Senenin 12 ayı hep gösterişli ve güzel olsa da Venedik Karnavalı sırasında şehir en yoğun ve cıvıltılı günlerini yaşıyor. Bu karnaval ortaçağın gösterişli kostümleri, birbirinden yaratıcı maskeleri ve yarışmaları, geçit törenleri ve masalsı balolarıyla  günler, geceler boyu enfes bir gösteri haline geliyor. Peki Venedik karnavalı nasıl başladı? Hakkında değişik rivayetler Venedik Maske Festivalin‘in olsa da en muhtemel hikayesi şöyle;

Venedik Ortaçağ’da biraz da Osmanlı ile yaptığı ticaret anlaşmaları sebebiyle hızla gelişen ve zenginleşen bir nüfusa sahip oluyor. Ancak 1200’lü yıllarda şehri kasıp kavuran veba salgını maalesef her şeyi değiştiriyor. Şehrin tüm zenginlik ve  ihtişamına rağmen salgında nüfusun yarısı ölüyor.
Bu dönemde hastalarla temasta olan doktorların kullandığı içine şifalı otlar tıkıştırdıkları uzun gaga burunlu yüzün maskeler çok rağbet görüyor.  Sonrasında ise iş gelişiyor, çeşitli tiyatral figürler maskeler de insanların işini çok kolaylaştırdığı için günlük hayatta da kullanılan bir aksesuar haline geliyor.

venedik karnavalı maske

Maske arkasına gizlenince zengin, fakir, gösterişli veya yoksul, gemi işçisi ya da balıkçı, Hıristiyan, Yahudi, erkek veya kadın, insanların kim olduğu ve ne olduğu fark etmek imkansız oluyor tabi ki.
Artık maske ve kostümler insanların kimliğini ve sosyal durumunu saklamak için bir araç haline geliyor. Suçluların yanı sıra, eşcinsel gönül ilişkileri için de bolca kullanılıyor.
Şehirde zamanla gelişen ahlaki bozulma sonunda, şehir konseyi toplanıyor ve bu ahlaki çöküntüye bir son verme gereği duyuyor. Şehir halkının itirazlarına rağmen günlük hayatta maskelerin giyilmesi yasaklıyor.

Daha sonraki dönemlerde  Hıristiyanlık’ta kutsal sayılan Paskalya öncesi  40 günlük bir süreçte Venedik Maske Festivali yeniden kutlanmaya başlanıyor.  Venedik Karnavalı  şehrin Fransa ve Avusturya tarafından işgal edildiği dönemde tamamen kaldırılıyor.. Neyse ki 1979 yılında Venedik Maske Karnavalı‘nın şehre katacağı muhteşem turizm değeri hatırlanıyor  ve Carnevale de Venezia  her yıl yine tüm coşkusuyla kutlanmaya başlıyor!

venedik karnavalı

7- 2020 Venedik Karnavalı ne zaman?  Karnaval’a  ne zaman gidilir?

Bu yıl Venedik karnavalı 8- 26 Şubat tarihleri arasında olacak. Corona Virüsü tehlikesi sebebiyle karnaval erken sonlandırıldı) Şehrin meydanlarında buz pisti, sokak müzikleri yapan sanat.ılar, kostümlü maskeli göstericiler ve meraklı turistler gündüz ve gece boy gösterecek. Özellikle resmi karnaval balosu Venedik’in İtalya’nın hatta tüm dünyanın meraklılarını ağırlayacak.

Peki nerdeyse 3 hafta süren Venedik Karnavalı’na ne zaman gitmeli? 

Diğer adıyla Venedik Maske Festivali’ne en iyi gitme zamanı sondan bir önceki hafta sonudur. Bu yıl 21 Şubat’a denk gelen hafta sonu festivalin en renkli en eğlencelerinin olduğu zaman. Cumartesi Venedik sokaklarında en güzel kostümleriyle resmi geçit töreni Pazar günü ise belki de karnavalın en muhteşem gösterisi ‘Meleğin Uçuşu’ yapılacak.

San Marco meydanını hıncahınç dolduran bu uçuşun bizim için ayrı bir önemi var. Her ne kadar Venedikliler pek dillendirmek istemese de bu gösteriyi ilk yapan Venedik dukasını kendisine hayran bırakan bir Türk cambaz oluyor. 1500’lü yılların başında Osmanlı’dan bir akrobat Venedik’e geliyor.

Maharetini göstermek için meydandaki San Marco Bazilikasının çan kulesi ve rıhtımda yanaşmış olan gemisi arasına bir halat gerdiriyor. Elinde sopasıyla yelken direğinden çan kulesine yürüyerek herkesi kendine hayran bırakıyor. Venedik dukası tarafından bir kese altınla ödüllendirilen bu gösteri o günden neredeyse günümüze kadar Venedik’te ‘Türk Uçuşu’ olarak adlandırılıyor. Şimdilerde geçen yılın güzellik kraliçesi çan kulesinden özel kostümler ve çelik halatlar eşliğinde muhteşem bir törenle indiriliyor. Venedik Karnavalı’nın belki de en keyifli anları bunlar.

8- Venedik Karnavalı ve Venedik hakkında ilginç notlar:

🎭Karnaval ‘carne vale’ ‘ete veda’ kelimesinden doğmuş. Hıristiyanlarda kutsal kabul edilen Paskalya’dan 40 gün önce ve mutlaka cumartesi günü başlıyor. Büyük oruç öncesi yeme içme keyif ve eğlenceyi temsil ediyor.

🎭Venedik karnavalı sırasında gördüğünüz herkes aslında bambaşka bir olabilir. Erkek, kadın, bir Ceo, bir evsiz, bir politikacı hatta ünlü bir şarkıcı bile hemen yanınızdan geçip gidiyor olabilir karnavalda. Hiç anlamazsınız?

🎭 Bizim hayranlıkla seyrettiğimiz her maskenin aslında bir kuralı var. Geleneğe göre maskeliler birbirleriyle asla konuşmaz, en fazla fısıldayabilirler. Gittiğinizde kostümlü biriyle konuşmayı siz de bir deneyin, büyük ihtimalle sadece hareketlerle cevap verecektir

🎭Her kostümün hatta her rengin bile gizli anlamları var. Örneğin siyah kadife kostümler ‘kötü’ şöhretli evleri ve kumarhaneleri, uzun gagalı burunlu maskeler Veba tedavi eden doktorları temsil ediyor. İçlerinden bazılarında Osmanlı sırmalı kaftanlar ve sarıklar da göreceksiniz

🎭Maskelilerin fotoğraflarını çekmek tamamiyle ücretsiz. Ancak karşılığında ona kesinlikle saygı duymanız bekleniyor. Özellikle Sabah 5 civarı profesyonel fotoğrafçılar ve kostümlüler rıhtımda buluşuyor. En güzel fotoğraflar gün doğmadan sabah ayazında burada çekiliyor.

venedik karnavalı maske festivali

Venedik Hakkında İlginç Bilgiler

  •  Venedik hepi topu 400 km2’ lik şehir ( Bizim Beykoz kadar falan)  Buna rağmen şehirde 450’den fazla saray var. Asıl ilginç olan şehirdeki tüm evler hatta saraylar toprak temellere değil kütükler üzerine kurulmuş.
  • Venedik’te otel fiyatları oldukça yüksek. Eğer hem merkezi hem de uygun fiyatlı bir konaklama isterseniz Airbnb ev kiralama sistemine mutlaka bakmanızı öneririm. Yurt dışında çoğu yerde olduğu gibi Venedik’te de Airbnb çok ilginç evleri çok heaplı fiyatlara verebiliyor. Ancak anahtar kelimemiz yine ‘erken rezervasyon’ olacak!
  • Venedik’in yerel nüfusu, artan yaşam maliyeti ve şehrin aşırı kalabalık olması nedeniyle son yıllarda hızla azalmış. Bazı uzmanlar, nüfus düşüşü hakkında bir şey yapılmazsa, 2030 yılına kadar devamlı oturan şehir sakini kalmayacağını tahmin ediyor.
  • San Marco meydanındaki kafeler çok şık ve keyifli. Ancak fiyatlar turistik elbette. Hesaplı alışveriş için iç kısımlardaki restoranlar özellikle market türü yerler gayet uygun oluyor. Meydanda biraz soluklanmak ve ısınmak için ise San Marco bazilikasının tam karşısına denk gelen müzenin kafesini kesinlikle tavsiye ederim. Hem meydanı en iyi gören açıya sahip ,hem de barok bir sarayda içeceğiniz en şık sunumlu kahve ortamı. Fiyaytlar da hiç korktuğunuz gibi yüksek değil. (Yurt dışında hiç bir şeyi TL’ye çevirmiyoruz tabi)
  • Venedik’te en iyi kazanan meslek gurubu gondolcular. Venedikli gondolcular yıllık yaklaşık 100.000€  kazanıyorlar. Ancak gondolcu olmak için profesyonel bir lisansa ihtiyacınız var. Mesleğin babadan oğula aktarıldığı yüzyıllardan sonra, şimdi bir gondolcu kursu var. Ancak her yıl sadece 3 veya 4 yeni lisans veriliyor. Lisanslı bir gondolcu olmak için 400 saatlik bir eğitim ve bir gondolcu ile çıraklık eğitimini içeriyor. Adayların ayrıca Venedik tarihi ve görülecek yerleri hakkında çalışma ve sınava girmeleri gerek.
  • Venedikliler cruise gemilerinden nefret ediyor. Şehri günübirlik ziyaret eden yolcu gemilerinin büyük miktarda kirlilik getirdiği ve lagüne zarar verdiği  düşünülüyor. Yoğun sezonda günde 30.000 yolcu şehri geziyor. Gezi gemileri yolcuları dar sokaklarda aşırı kalabalık yarattıkları ve çok az miktarda döviz bıraktıkları için tercih edilmiyor.
  • Venedik’te bisiklet sürmek kesinlikle yasak. Venedik hakkında tuhaf gerçeklerden biri de kaykay, patenler veya bisikletler sürmeye izin verilmiyor.. Köprü sayısı göz önünde bulundurulursa, bunun ne derece tehlikeli bir eylem olduğunu anlayacaksınız. Yasağa uymaz ve  yakalanırsanız büyük para cezaları mevcut.

  • Venedik Marco Polo Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmenin hem kolay hem de keyifli yolu ‘Vaporetto’ kullanmak. İstanbul’daki Beşiktaş motorlarını andıran bu sevimli tekneler havalimanı yolcu salonundan hiç çıkmadan kolayca ulaşabilirsiniz. Teknelerin fiyat, rota ve saatlerini buradaki linkten kontrol edebilirsiniz.
  • Venedik karnavalı gün boyu gösterler , akşamları balolarla sürüyor ancak en güzel maskeli ve kostümlü fotoğrafları Dükler Sarayı önünde sabah 5-6 saatlerinde çekeceksiniz. Karnaval boyunca özellikle hafta sonları profesyonel fotoğrafçılar ve  kostümlü mankenler  henüz gün doğmadan burada buluşuyor. Işık ve ortam şahane oluyor. Güzel fotoğraflar çekmek isterseniz acı şafak soğuğuna rağmen bu saatleri kaçırmamanızı öneririm.

Venedik’e ilk defa gidecekseniz karnaval için çok önce otel rezervasyonu yaptırmanız gerek. Çünkü merkezi ve güzel oteller neredeyse 1 yıl evvel rezervasyonlarını dolduruyor. 

İtalya Seyahatinizi ucuza getirmenin yolları için burayı tıklayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.