Her şehrin bir hikayesi var. Ama Adriyatik’in yüzen kraliçesi Venedik hakkında öyle ilginç hikayeler var ki bayılırsınız. İnsan bir kez bu şehre ayak bastı mı muhteşem köprüler, kanallar, maskeler ve kostümler karşısında kendini gerçek üstü bir dünyada sanıyor. Haydi gelin, senenin her ayında, ama özellikle Venedik Karnavalı sırasında bir masal diyarı gibi olan bu şehrin gizli sırlarını ortalığa dökelim.
İçindekiler
İlk gittiğinizde daracık sokaklar ve dolambaçlı kanallarla size dünyanın en karmaşık şehri gibi gelse de Venedik hakkında kesin bir şey var ki o da tüm yollar San Marco meydanına çıkar. Adım başı etrafta San Marco yön levhalarını gördüğünüzde sevimli aralıklara korkmadan dalın. Kaybolmak bu şehirde en keyifli eylemdir çünkü.
Venedik San Marco meydanı etrafında San Marco Basilicası, Dükler Sarayı ve Correr Müzesi ve meydanın ortasında nefis Aziz Mark Çan Kulesi (Campanile di San Marco) göreceksiniz.
Aziz Mark Çan Kulesi aslında çan kulesi eskiden korsanların denizden gelişini erkenden uyarmak için kullanılan bir uyarı kulesi. Her ne kadar yenilenmiş olsa da aslında 1000 yılından eski tarihi var. Gün batımında muhteşem manzarasını görmek paha biçilemez.
San Marko Bazilikası dış cephesi muhteşem heykeller ve taş işçiliğiyle kaplı bir katedral. Ama Venedik hakkında konuşuyorsak elbette hep köşesinde Türklerden bir parça görmek sizi sakın şaşırtmasın. Katedralin giriş kapsp üstünde tüm zerafetiyle duran 4 At heykeli de bunlardan biri. Çünkü bu atlar aslında İstanbul Sultanahmet meydanından buraya savaş ganimeti olarak getirilmiş. Her ne kadar Venedik işgali sırasında bir kaç kez gelip gitmiş olsalar da meydanın en güzel yapısını yine türk Atları süslüyor. Aklınızda bulunsun.
Venedik hakkında bir fotoğraf gördüğünüzde fotoğrafın olmazsa olmazı nedir? Tabi ki Venedik gondolları. Venedik’in yüzyıllar boyu asıl ‘sokakları’ kanallar olduğudan en kolay ulaşım aracı da gondollardı. Dar kanallarda kolay hareket edebilmeleri için tek kürekli ve zarif tasarımlı Venedik gondolları bugün en ikonik turist aktivitelerinden biri. Gondol fiyatları da bu ünden nasibini almış.
Dolunayda, hafta sonunda, öğle yemekli, kısa ve uzun olmak üzere bir çok değişik gondol tarifesi var. Ancak bana yarım saat yeter, hafta içi bir gondolu 6 kişi ile paylaşırım diyorsanız Venedik’te gondol kiralamanın en ucuz yolu San Marco meydanının hemen yanındaki rıhtıma gitmektir. Oradaki gondol iskelesinde 30 dk’lık resmi Venedik gondol fiyatları 80€’dan başlıyor. bu fiyata 6 kişi binebilir ve ücreti paylaşabilirsiniz. Daha uzun veya farklı konsept Venedik gondol turları için resmi siteye BURADAN bakabilirsiniz. (Bu fiyatlar Venedik Karnavalı sırasında değişiklik gösterebilir)
Senenin 12 ayı hep gösterişli ve güzel olsa da Venedik Karnavalı sırasında şehir en yoğun ve cıvıltılı günlerini yaşıyor. Bu karnaval ortaçağın gösterişli kostümleri, birbirinden yaratıcı maskeleri ve yarışmaları, geçit törenleri ve masalsı balolarıyla günler, geceler boyu enfes bir gösteri haline geliyor. Peki Venedik karnavalı nasıl başladı? Hakkında değişik rivayetler Venedik Maske Festivalin‘in olsa da en muhtemel hikayesi şöyle;
Venedik Ortaçağ’da biraz da Osmanlı ile yaptığı ticaret anlaşmaları sebebiyle hızla gelişen ve zenginleşen bir nüfusa sahip oluyor. Ancak 1200’lü yıllarda şehri kasıp kavuran veba salgını maalesef her şeyi değiştiriyor. Şehrin tüm zenginlik ve ihtişamına rağmen salgında nüfusun yarısı ölüyor.
Bu dönemde hastalarla temasta olan doktorların kullandığı içine şifalı otlar tıkıştırdıkları uzun gaga burunlu yüzün maskeler çok rağbet görüyor. Sonrasında ise iş gelişiyor, çeşitli tiyatral figürler maskeler de insanların işini çok kolaylaştırdığı için günlük hayatta da kullanılan bir aksesuar haline geliyor.
Maske arkasına gizlenince zengin, fakir, gösterişli veya yoksul, gemi işçisi ya da balıkçı, Hıristiyan, Yahudi, erkek veya kadın, insanların kim olduğu ve ne olduğu fark etmek imkansız oluyor tabi ki.
Artık maske ve kostümler insanların kimliğini ve sosyal durumunu saklamak için bir araç haline geliyor. Suçluların yanı sıra, eşcinsel gönül ilişkileri için de bolca kullanılıyor.
Şehirde zamanla gelişen ahlaki bozulma sonunda, şehir konseyi toplanıyor ve bu ahlaki çöküntüye bir son verme gereği duyuyor. Şehir halkının itirazlarına rağmen günlük hayatta maskelerin giyilmesi yasaklıyor.
Daha sonraki dönemlerde Hıristiyanlık’ta kutsal sayılan Paskalya öncesi 40 günlük bir süreçte Venedik Maske Festivali yeniden kutlanmaya başlanıyor. Venedik Karnavalı şehrin Fransa ve Avusturya tarafından işgal edildiği dönemde tamamen kaldırılıyor.. Neyse ki 1979 yılında Venedik Maske Karnavalı‘nın şehre katacağı muhteşem turizm değeri hatırlanıyor ve Carnevale de Venezia her yıl yine tüm coşkusuyla kutlanmaya başlıyor!
Bu yıl Venedik karnavalı 8- 26 Şubat tarihleri arasında olacak. Corona Virüsü tehlikesi sebebiyle karnaval erken sonlandırıldı) Şehrin meydanlarında buz pisti, sokak müzikleri yapan sanat.ılar, kostümlü maskeli göstericiler ve meraklı turistler gündüz ve gece boy gösterecek. Özellikle resmi karnaval balosu Venedik’in İtalya’nın hatta tüm dünyanın meraklılarını ağırlayacak.
Peki nerdeyse 3 hafta süren Venedik Karnavalı’na ne zaman gitmeli?
Diğer adıyla Venedik Maske Festivali’ne en iyi gitme zamanı sondan bir önceki hafta sonudur. Bu yıl 21 Şubat’a denk gelen hafta sonu festivalin en renkli en eğlencelerinin olduğu zaman. Cumartesi Venedik sokaklarında en güzel kostümleriyle resmi geçit töreni Pazar günü ise belki de karnavalın en muhteşem gösterisi ‘Meleğin Uçuşu’ yapılacak.
San Marco meydanını hıncahınç dolduran bu uçuşun bizim için ayrı bir önemi var. Her ne kadar Venedikliler pek dillendirmek istemese de bu gösteriyi ilk yapan Venedik dukasını kendisine hayran bırakan bir Türk cambaz oluyor. 1500’lü yılların başında Osmanlı’dan bir akrobat Venedik’e geliyor.
Maharetini göstermek için meydandaki San Marco Bazilikasının çan kulesi ve rıhtımda yanaşmış olan gemisi arasına bir halat gerdiriyor. Elinde sopasıyla yelken direğinden çan kulesine yürüyerek herkesi kendine hayran bırakıyor. Venedik dukası tarafından bir kese altınla ödüllendirilen bu gösteri o günden neredeyse günümüze kadar Venedik’te ‘Türk Uçuşu’ olarak adlandırılıyor. Şimdilerde geçen yılın güzellik kraliçesi çan kulesinden özel kostümler ve çelik halatlar eşliğinde muhteşem bir törenle indiriliyor. Venedik Karnavalı’nın belki de en keyifli anları bunlar.
🎭Karnaval ‘carne vale’ ‘ete veda’ kelimesinden doğmuş. Hıristiyanlarda kutsal kabul edilen Paskalya’dan 40 gün önce ve mutlaka cumartesi günü başlıyor. Büyük oruç öncesi yeme içme keyif ve eğlenceyi temsil ediyor.
🎭Venedik karnavalı sırasında gördüğünüz herkes aslında bambaşka bir olabilir. Erkek, kadın, bir Ceo, bir evsiz, bir politikacı hatta ünlü bir şarkıcı bile hemen yanınızdan geçip gidiyor olabilir karnavalda. Hiç anlamazsınız?
🎭 Bizim hayranlıkla seyrettiğimiz her maskenin aslında bir kuralı var. Geleneğe göre maskeliler birbirleriyle asla konuşmaz, en fazla fısıldayabilirler. Gittiğinizde kostümlü biriyle konuşmayı siz de bir deneyin, büyük ihtimalle sadece hareketlerle cevap verecektir
🎭Her kostümün hatta her rengin bile gizli anlamları var. Örneğin siyah kadife kostümler ‘kötü’ şöhretli evleri ve kumarhaneleri, uzun gagalı burunlu maskeler Veba tedavi eden doktorları temsil ediyor. İçlerinden bazılarında Osmanlı sırmalı kaftanlar ve sarıklar da göreceksiniz
🎭Maskelilerin fotoğraflarını çekmek tamamiyle ücretsiz. Ancak karşılığında ona kesinlikle saygı duymanız bekleniyor. Özellikle Sabah 5 civarı profesyonel fotoğrafçılar ve kostümlüler rıhtımda buluşuyor. En güzel fotoğraflar gün doğmadan sabah ayazında burada çekiliyor.
Venedik’e ilk defa gidecekseniz karnaval için çok önce otel rezervasyonu yaptırmanız gerek. Çünkü merkezi ve güzel oteller neredeyse 1 yıl evvel rezervasyonlarını dolduruyor.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın