İçindekiler
Mutfak ustaları bilenler iyi bilir. Lezzetli bir yemek yalnız tuzla yapılmaz. İçine azıcık şeker de katılır. Ya da ressamlar , renk uzmanları, fotoğraf sanatçıları da çok iyi bilir. Resimde tek düzelik değil harmoni değerlidir. Azıcık sıcak , biraz soğuk renk. Yetecek kadar ondan, artmayacak kadar öbüründen. Zıtlıklar iyidir yani. Birbirini ezmeyen, yan yana durunca şaşırtan ama keyif veren zıtlıklar çok iyidir.İşte tıpkı Şangay gibi.
128 katlı bir gökdelenin yanındaki teneke bir ev, market rafında neredeyse yan yana duran son model bir elektronik cihazla 600 yıl öncesine dayanan bir tütsü ya da dünyanın en hızlı uçan treni Maglev‘den inip antik Çin tapınağına girmek. Ve yaşını asla belli etmeyen her daim çocuk yüzlü çocuk ruhlu Çinliler.
Eğer ön yargılarınızı, şu aşılmaz batılı komplekslerinizi, birazcık ta koku alma hassasiyetinizi geride bırakırsanız kesinlikle Şangay‘ı çok seveceksiniz.
Evet maalesef Çin’e ancak vize ile gidebilirsiniz. Basit birkaç evrak, fotoğraf ve pasaportunuzla vizeye aracı kurumlar vasıtasıyla kolayca baş vurabilirsiniz. Ancak şu belirtmeliyim, vize süresi 2 hatta 3 haftayı buluyor. Eğer ilk gidiyorsanız yalnız tek girişli vize alabileceksiniz demektir.
Türk Hava Yolları‘nın her gün Şangay’a direkt uçuşu var. 10 saatlik yolculuk nasıl geçer diye düşünmeyin hiç. Son derece rahat ve keyifli bir uçuşla nasıl vardığınızı anlamıyorsunuz. Ama daha hesaplı ve maceralı bir uçuş için Aerofolt Airlines (Moskova Aktarmalı), China Southern Airlines (Urumçi aktarmalı), yada diğer pek çok havayoluyla aktarmalı gidebilirsiniz elbette. Ancak hava şartları ve diğer tesadüfler bizim gibi yolculuğunuzu başlı başına bir macera haline çevirebilir dikkat! (Bknz: Şangay Macerası-1)
Şangay’da oldukça gelişmiş bir metro ağı var. Hemen her yere çok kolaylıkla gidebilirsiniz. Duraklarda isterseniz İngilizce’ye de çevirilebilen bilet otomatlarından gideceğiniz durağın önce rengini sonrada adını seçip şıp diye bilet alıyorsunuz. Aman dikkat durak uzaklıklarına göre 3-4 Rnb gibi artıyor. Ucuz olsun diye yakın durağı seçerseniz çıkışta biletiniz bariyeri açmaz ve cezalı bilet ödersiniz. Metro haritasını İphone telefonlarda ‘shanghai metro‘ uygulamasından indirip offline olarak kullanır, internetiniz olmasa da çok rahatlıkla yerinizi bulabilirsiniz.
Şangay’a eğer Pudong Havalimanından indiyseniz şehir merkezi yakınına kadar mutlaka ama mutlaka denemeniz gereken bir hızlı tren var. MAGLEV. Hızlı tren mi dedim? Uçan tren demek istedim aslında. Evet hayat boyu unutamayacağınız bu tecrübe elektromıknatıs gücüyle havada uçan (evet uçuyor!) ve saatte 431 km hızla sizi çabucak şehir merkezine götürür.
Şehirde taxi kullanmak istiyorsanız aman dikkat. Şangay’da hemen hemen hiç kimsenin özellikle taksicilerin hiç İngilizce bilmediğini hatta Latin alfabesindeki herhangi bir şeyi okuyamadıklarını hatırlatayım. Mümkünse gideceğiniz yeri bir kağıda Çince yazdırın, ve binmeden kaç lira tutacağını sorun. her an bir sürprizle karşılaşabilirsiniz yoksa.
Oldukça büyük ve kalabalık olan bu şehirde kısa süreli konaklayacaksanız kesinlikle Nanjing Road’u tercih etmelisiniz. Bizim İstiklal caddesini andıran bu yol boyunca özellikle East Nanjing Road bölümünde irili ufaklı pek çok dükkan, gece ve gündüz bitmeyen bir ışık ve insan seli var. Cadde üstünde 5 yıldızlı ister 3 yıldızlı pek çok otel bulunur. Birbirine oldukça yakın metro istasyonlarıyla şehrin her noktasına kendi başınıza ulaşıp dönmekte hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Bunun dışında metro duraklarına yakın pek çok hesaplı otel bulunabilir.
Biz rezervasyonumuzu her seferinde Booking.com üzerinden yaptırdık. Yorumlara dikkat edin. Kimi zaman çok ucuza çok iyi oteller, hatta gökdelenler bulunabiliyor.
# Çinde Türk kredi kartları geçmez , cebinizde nakit Dolar veya Rnb bulunmalıdır. Döviz bozdurmak için bir kaç yerden kontrol edin ya da havaalanındaki bankomatları kullanın. Her şey gibi bu da pazarlığa tabiidir çünkü.
# Facebook, twitter vb. sosyal ağlar ülkede yasak. Wpn indirebilirsiniz ama yine de yasak olduğunun farkında olun.
# Çin prizleri bizimkilerden farklı, orada hemen bulamama ihtimaline karşı ince uçlu çevirici almayı unutmayın. (Yazıcıoğlu’ veya Doğubank’ta da bilirler)
# Size çok ucuz bir şeyler satacağını veya çay seramonisine götüreceğini iddia eden yollardaki sokak satıcılarının peşinden asla gitmeyin. Bu hiç güvenli olmaz. Kazıklanmanız ve hatta daha kötü şeyler yaşamanız kuvvetle muhtemeldir.
# Çinde fast food restaurantlarının hemen hepsi var. Aman dikkat özellikle Burger King’de menünün çoğu domuz eti. Seçerken dikkat etmeyi unutmayın! ( Sabahları sıcak soya sütünü de şiddetle tavsiye ederim, tadı enfes!)
Şangay kimi zaman çocuksu, kimi zaman komik halleriyle her dakika sizi şaşırtan, hıphızlı, kalabalık ama bir o kadar da kendi içinde düzenli bir şehir. İlk 1 haftadan sonra kendinizi oralı gibi hissetmeye hemen başlayacaksınız. Şimdi hemen Çin Hakkında İlginç Gerçekler ‘e bir göz atın.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın