Tropik? Romantik? Mistik? Tayland’ınızı nasıl alırdınız? Uzakdoğu’nun incisi Tayland, sahip olduğu yüzlerce değişik yönüyle gelen her turisti memnun etmek için benzersiz özelliklere sahip. İşte tam da bu yüzden Tayland’a ne zaman , nasıl gidilir, pratik bilgiler, alışveriş ipuçları ve daha bir çok şeyi içeren bir Pratik Tayland rehberi ile başlamalı seyahate.
Tayland ve dünyanın diğer 43 güzel ülkesini benimle birlikte çok eğlenerek gezmek isterseniz sizi mutlaka İnstagram hesabıma bekliyorum:
www.instagram.com/gezgin_kutubaligi/
İçindekiler
Tayland Güney Doğu Asya’da sıcak iklim kuşağında yer alan bir ülke.Bu nedenle Tayland’da gitmek için en iyi zaman Kasım Mart ayları arası. Serin mevsim dedikleri bu aylarda bile hava sıcaklığı ortalamaları 30′ civarı. Bunun dışında sıcak mevsim (Nisan- Haziran) ve yağışlı mevsim (Haziran-Ekim) cıvarında. Görüldüğü gibi burada sorun hava sıcaklığı değil genellikle. Nem var kuzum…;)
Eğer direkt uçuş isterseniz THY’nin İstanbul-Bangkok veya İstanbul-Phuket seferleri ile Tayland uçak biletinizi alabilirsiniz. Fakat bu kolay ama en pahalı yol. Bu nedenle Ortadoğu’ya uçan havayollarını mutlaka araştırmanızı öneririm. Dubai, Katar ya da Bahreyn’de ufak bir aktarma yaparak uçuşunuzu daha getirmeniz çok mümkün. Gitmeye niyetlenmeden önce ‘Ucuz uçuş bulmanın ipuçları‘ yazıma da göz atmanızı mutlaka öneririm.
Vizesiz gidilen ülkeleri çok seviyoruz. Hayır, Tayland 30 güne kadar Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Yalnızca girerken uçakta bir form dolduruyorsunuz. Kalacağınız yer, geliş sebebiniz vs. Çıkarken teslim etmenizi istiyorlar, kaybetmeyin hepsi bu.
Bu kısım önemli. Çünkü ülke yönetiminin sokaktaki etkisini hemen hissedeceksiniz. Ülke 1939’a kadar Siyam Krallığı olarak anılıyor. Tayland monarşi ile yani krallıkla yönetilen bir ülke. Kralın sözü kanundur burada. Ülkenin 9. Kralı Bhumibol geçen yıl vefat etti. Merhum Tayland Kralı bizim Atatürk’ümüz kadar (hatta daha bile çok) seviliyordu. Henüz tac giyme töreni yapılmasa da yerine oğlu geçti. Taylandlılar bu konuda çok hassaslar. Yollarda, havaalanlarında günlük hayatta bir çok yerde krallarının resimlerini göreceksiniz. Hatta sinema tiyatro gibi her gösteriden önce bir dakikalık saygı duruşunda bulunuluyor.
Tay halkı Budizm’e inanıyor. Budizm aslında bir din değil, bir yaşam felsefesi. Yaklaşık 2500 yıl evvel Siddhartha adında bir Hintli prens sarayın bolluk içindeki yaşamından kaçıp halkın sefaletini görünce tacı tahtı terk edip Budizm öğretilerini yaşıyor ve yaratıyor. Daha sonra Budizm çeşitli kollara ayrılıyor. Tay halkı Budizm’i ciddi anlamda önem veriyor. Budist tapınaklarına ayakkabı ile, şort, kolsuz tişört vb şekilde girmek, içeride gürültü yapmak kesinlikle yasak. Kadınların Budist keşişlere dokunmaları hiç ama hiç hoş karşılanmıyor. Rahiplerin rütbeleri turuncunun açıktan koyuya doğru giden renklerine göre değişiyor.
Ölümden sonraki yaşama, bu dünyada yapılan iyiliklerin ve çekilen acıların bir sonraki hayatta daha iyi bir yaşam getireceğine inanılıyor. Hemen her yerde minik bir mabed var. Bu minik mabedlerde her gün Buda için minik hediyeler, yiyecek ve taze çiçekler sunuluyor. Bunlara dokunmak veya saygısız davranmak kabul edilemez bir davranış, aman dikkat.
Tayland Parası ‘Baht’. Bize göre 12 Baht yaklaşık bugünlerde 1TL sayılıyor. Yani halen bizden ucuz.Yanınızda Dolar götürürseniz her yerde kolayca bozdurabilirsiniz. Çoğu yerde hiç komisyon alınmıyor. (Ya da cüzzi miktarda). Ülkeden çıkarken parayı yine Dolar’a çevirebiliyorsunuz sorun yok. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi turistik yerlerde fiyatlar daha pahalı bu sebeple alışverişlerinizi Bangkok’tan yapmanızı öneririm. Pazarlık olmazsa olmazınız elbette.( Taksilerde bile) Öyle böyle değil. Fiyatlar ucuz olsa da çoğu yerde ilk verilen fiyatın 5’te birine kadar düşürebilirsiniz. Nezaketi elden bırakmadan hesap makineleri ile hararetli bir pazarlığa girişin. Avm’lerin en üst katı, pazarların kıyı köşe tezgahları bu konuda en esnek yerler. Ülkeye son dönemde çok sayıda Türk geldiği için bu konuda donanımlılar. Araya Türkçe sözler karıştırarak kalbinizi çalmasına izin vermeyin.
Ülkede özellikle büyük şehirler ve turistik bölgelerde internet oldukça hızlı ve sorunsuzTayland’da cep telefonu ve internet kullanımı için en iyi yöntem yerel hat almak. Hemen Bangkok Havaalanının içinde Ais Telefon Operatörü Mağazası bulacaksınız. Buradan ‘Traveller’ paketlerinden birini seçip telefonunuza sim kartını taktırabilirsiniz. Ayrıntılar için firmanın web sitesi hemen burada. Ayrıca Vodafone Red Tarifesi kullanıyorsanız Tayland’da tarifeniz aynen geçerlidir.
Orada aç kalır mıyım? Tayland’da ne yenir? Her yerde böcek yılan mı yiyorlar? Orada herşey çok pis mi kokuyor? Tüm bu soruların cevabı kocaman dev bir HAYIR!
Tayland’ın öncelikle taze sebze, meyve ve deniz ürünlerinden oluşan muhteşem bir yemek kültürü var. Meraklısı iseniz bunu deneyebilir, hatta ülkede yalnızca gastronomi turu bile yapabilirsiniz. Ancak yerel mutfaklar konusunda çok ketumum. İllaki Türk mutfağı veya fast food yerim diyorsanız da Tayland’da yemek konusunda hiç endişelenmenize gerek yok. Ülkede her yerde yüzlerce fast food zinciri, Türk lokantası, kebapçı ve Türk yemeklerini aratmayan Lübnan mutfağı bulacaksınız. Ha Ezine Peyniri, Gemlik Zeytini olmadan kahvaltı edemem diyorsanız yanınızda azıcık götürebilsiniz. Havaalanında sorun çıkartmıyorlar.
Burası Tayland, gülen insanlar ülkesi. Ülke gelirinin büyük bir kısmını turizmden sağladığı için (Özellikle turistik bölgelerde) gece hayatı çok renkli ve hoşgörülü. Etrafta çok sayıda transeksüel de görebilirsiniz. Burada bir çok ülkenin tersine çok da anormal sayılmayan bir şey bu. Hatta turistik olarak daha da ilgi çekiyor. Fakir halkın durumu, geçim sıkıntısı ve genel ahlak kurallarının farklılığı da burda sex turizminin oldukça yaygınlaşmasını sağlamış. Bizde çok ayıp olan şeyler burada hoşgörüyle , bizde hoşgörüyle karşılananlar ise burada çok ayıp sayılabiliyor mesela.
Bir de gece hayatının bir parçası sayılmasa da Tayland Masajı var. Taylandlı genç kızların çoğu bu konuda eğitim görmüş. Güçlü parmakları, dirsek ve bilekleriyle yaptıkları ayak ve tüm vücut masajları bir tedavi yöntemi aslında. Tayland deyince pek çok kişinin aklına -happy ending- türü masaj gelse de bu konuda ciddi klinikler ve masaj okulları var. Tayland’da masaj türleri genel olarak ayak masajı, omuz sırt masajı, klasik Thai masajı ve aromatik yağlı masaj olarak değişiyor. Örnek verirsek Klasik Thai masajı ortalama 1.5 saat sürüyor ve yerine göre değişse de 300-400 Baht civarı tutuyor.
Ülkemizde balayı denizce Maldivler ile birlikte akla ilk gelen yerlerden biri de Tayland Balayı paketleridir. Maldivler seyahati için pek çok faydalı bilgiyi hemen burayı tıklayarak bulabilirsiniz. Ancak tıpkı Maldivler gibi bembeyaz kumsalları mavi ışıltılı deniziyle Tayland da balayı tatili için harika bir seçimdir. Özellikle güneyde Pattaya, Phuket, Krabi , Koh Samui, James Bond ve Phi Phi adaları gibi tropik adalarda büyüleyici zamanlar geçirebilirsiniz. Bölge son derece güvenli ve kolay gezilebilir olduğundan turla gitmek hiç de şart değil. Buralara Bangkok aktarmalı gidebileceğiniz gibi THY’nin direkt uçuşuyla Phuket’e de gidebilme şansınız var. Adalara gittiğinizde civarı gezebileceğiniz bir çok extra tur mevcut. Eğer bir tur şirketi ile gittiyseniz size çarşıda satılan turlardan daha yüksek fiyata teklifler vereceklerdir. yerel tur şirketlerini dikkatlice inceleyip sıkı bir pazarlıkla bunları tercih etmenizi öneririm.
Dünyanın pek çok yerine göre Tayland güvenli bir ülkedir. Etrafta çok adli vak’a ve polis görmezsiniz. Otelden çıkarken pasaportunuzu yanınıza almadan yalnız cep telefonunuzla fotoğrafını çekerek çıkabilirsiniz. Tayland’da adli vakaların çoğu trafik kazasıdır. genelde sakin ve güler yüzlü Tayland halkını kavga ettiğini ve bağırdığına şahit olmazsınız. Dünyanın en korkunç trafiği olan Bangkok caddelerinde bile bir tane korna sesi duymamanız bunun en büyük kanıtı.
Her ne kadar ‘Pratik Tayland Rehberi’ yazmaya niyetlensem de yine uzun bir yarı oldu. bu rengarenk ülkeyi bir seferde anlamak kadar bir nefeste anlatmak da imkansız çünkü…
‘Tayland gezilecek yerler, yapılacak şeyler‘ yazısı çok yakında hazırlanıyor…
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Öncelikle merhaba yazınızı okudum cok güzel faydalı bir yazı ancak 1 baht 12 TL değil 1 TL 12 baht etmektedir.
Konu alış veriş olunca kafalar hemen karışıyor işte böyle. Hassasiyetiniz ve dikkatiniz için çok teşekkür ederim. Hemen düzelttim:)