“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

Ordu Hakkında – Ufkunuzu Boztepe’nin Zirvesine Zıplatacak – 8 İlginç Gerçek

Dereleri ters akabilir. Fındığı var, Karadeniz bölgemizdedir. Ordu hakkında gitmeden evvel yalnızca bu bilgilere sahiptim.  Ordu meğer ne  mucizeler saklıyormuş içinde. Gidip umarsızca gezenlere değil, yüreğini orada bırakanlara vercek ne çok sırrı varmış bu şehrin. Ordu’da gezilecek yerler hem çok ,hem de her biri ayrı öykü ve efsanelerle dolu. Buyrun size muhtemelen Ordulu’ların bile bilmediği  Ordu hakkında 8 İlginç gerçek:

1-Ordu Sahilleri

Ordu’nun Karadeniz’e sahili tam  100km  Şehir merkezinde kesintisiz 6 km Miami sahillerini andıran  bir yürüyüş, plaj, bisiklet ve koşu şeridi var. O zaman alkışlar ‘Karadeniz Sahil Otoyolu‘nu deniz kıyısından değil şehir dışından geçiren bu güzide şehrimize gelsin!

2-Kurul Kalesi, Kibele ve Kral Mitridat

ordu-kurul-kalesi-kibele

Şehrin tarihi İÖ 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Şehre hakim tepede kurulan Kurul Kalesi‘nde yakın zamanda mermer ‘Kibele‘ tanrıça heykeli bulundu. Kurul Kalesi’ni yaptıran Kral 6. Mitridat.

Bu bahtsız kral çok küçük yaştan beri öz annesi tarafından sürekli zehirleniyor. Anacığına bir şey yapamadığı için çeşitli panzehirler geliştirerek dünyanın ilk ‘Zehir ve panzehir bilimcisi’ ve ‘Biyolojik silah uzmanı’ sayılıyor. Şehrinin tepesine kurduğu kalenin girişine ana tanrıça Kibele heykeli koyması ise oldukça manidar bu durumda. Bakın bu bir dramdır:)

3-Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

Eskiden Çalar saaat yoktu. Peki nasıl farkedilirdi yatma saatli? Muma çiviyi satla mum işiğinda sohbete dalmışken mum eriyip çivi çın diye tabağa düştüğünde haydi size iyi geceler:)
Eskiden Çalar saat yoktu. Peki nasıl farkedilirdi yatma saatli? Muma çiviyi sapla mum ışığında sohbete dalmışken mum eriyip çivi çın diye tabağa düştüğünde; Haydi size iyi geceler:)

Ordu’nun güzel ilçesi Ünye’de ‘Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi‘ var. Bu öyle bildiğiniz diğer müzelere hiç benzemiyor. İçeride Karagöz Oynatıp meddahlık yapabiliyorsunuz. Hatta topaç çevirmeyi , ebru yapıp bizzat tarihi yaşamayı deneyimliyorsunuz.

Bu müze Türkiye’de tabelasında UNESCO logosu taşıyabilen tek müze.  Ünye’ye kadar gitmişken Ünye Belediyesi At çiftliğine gidip binicilik kariyerine ilk adımı atabilir ya da nehir üstünde ‘zipline‘ yapabilirsiniz.

4-Gaga Gölü Efsanesi

ordu-gaga-golu-efsane-gezilecek-yerler

Fatsa-Aybastı karayolu 8. Km’ninde olan Gaga Gölü bir çok ilginç özelliğe sahip. Göle akan hiç bir ırmak olmamasına rağmen senenin belirli zamanlarında su alçalıp yükseliyor. Öyle derin ki bir kaç adımda derinlik 4.5 metreye kadar iniyor.

Gölün ortasında bir takım kilise kalıntıları var. Köylüler gölde altın kubbeli bir kilise olduğuna inanıyor. Dibi balçık çamur. Bir giren bir daha çıkamadığı için gölde araştırma yapılmasına köylüler de izin vermiyor.

5-Karadeniz’in En Yüksek Şelalesi

ordu-selale-caglayan-uzundere

Karadeniz bölgesinde en çok şelaleye sahip ilimiz Ordu. Tam olarak keşfedilmiş 98 şelale var. Daha dağlarında bir çok şelale keşfedilmemiş halde meraklılarını bekliyor.  Çatalpınar Ortaköy Şelalesi, Karaoluk (çiseli) şelalesi ve Uzundere şelalesi Ordu’da gezilecek yerler arasında ilk sırada. Aybastı yakınlarındaki Uzundere Şelalesi yükseklik ve debi açısından Karadenizin en büyük şelalesi rekorunu elinde tutuyor.

6-Perşembe Yaylası ve Menderesler

ordu-persembe-menderesler-yaylalar

Aybastı ilçesi yakınlarında her sene Temmuz ayında şenlikler düzenlenen bir yayla Perşembe Yaylası. Şenlikler öyle 1-2 gün değil tam 7 gün sürüyor. Bölgede bulunan ve kıvrılarak akan küçük pırıl pırıl ırmaklar ise eşine az rastlanır güzellikte. Akvaryum dünyasında eşine az rastlanan ve oldukça kıymetli olan tatlı su midyesi ise buradaki mendereslerde bol miktarda bulunur.

7- Yason Burnu ve Kilisesi’nin Efsanesi

İzine Batum'da rstladığım Altın Post efsanesinin hikayesi burada. Okumak için resmi tıklamanız yeterli.
İzine Batum’da rastladığım Altın Post efsanesinin hikayesi burada. Okumak için resmi tıklamanız yeterli.

Yunan mitolojisinde İason ölümsüzlüğün sırrı altın postu arayan bir savaşçı. Daha evvel onunla Batum’da karşılaşmış ve efsaneyi biraz şaşkın, biraz da kızgın yazmıştım. Altın Postu çalmak için  Batum’a giden kralın kızının büyüleri sayesinde onu çalıp işte buraya getirir Truvalı Yason.  Altın post bu topraklara bolluk bereket yayar. Bundandır Karadenizin yeşili, bolluğu güzelliği kaybolmaz bin yıllardır. 1868 ‘de Rumlar tarafından bu efsane anısına çok hoş bir taş kilise yaptırılır. Yason kilisesi Karadeniz’in kıyıda bulunan tek kilise.

ordu-hakkinda-yason-burnu-fener

Yason burnunun tam ucunda fotoğrafçılar için hediye niteliğinde hoş bir fener var. Denizden çok yüksek olmamasına rağmen 8 mile kadar ışığı yayılıyor. Yason Burnu Feneri ve bu taş kilise özellikle akşam gün batımı saatlerinde meraklılarına enfes güzel manzaralar sunuyor.

8- Boztepe Teleferik

ordu-boztepe-teleferik-hakkinda

Ordu Boztepe teleferik hattı şehir merkezinden 7 dakika içerisinde sizi tan 530 metreye çıkartıyor. Ben gittiğimde maalesef  bakımdaydı. 15 Kasım’dan itibaren yeniden faaliyete geçen teleferik kurulduğundan bu yana yaklaşık 2 milyon insanı Ordu’ya kuş bakışı bakılan Boztepe’ye çıkarmış Ordu’nun nüfusunun 731 Bin olduğunu hatırlatalım bu arada.

Ordu hakkında anlatılacaklar bunlarla sınırlı değil elbette. Şehir merkezi gayet güzel düzenlenmiş.   Tarihi Ordu Evleri, Taşbaşı Kilisesi, ve  deniz kıyısındaki keyifli ve huzurlu mekanlarıyla Ordu tam yaşanacak bir şehir.

Enfes Ordu pidelerini, Aybastı Kent Ormanındaki leziz kuzu etlerini ve Kabataş’ta Hatay künefesiyle yarışır lezzetteki künefeleri daha saymadım bile.

Gezi boyunca Ordu mutfağı ikramları için Tomur Kafe ve Aktaşlar Restoran’a

Ve bu güzel organizasyonun mükemmel geçmesini sağlayan gezgininayaklizleri.com‘a en içten teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.