Kırgızistan hakkında bir tanımda ‘Bizim farklı konuşanlarımızın yaşadığı bir ülke’ tanımı bile yeterdi aslında bu ülkeyi merak etmek için. Köklerimiz, kültürümüz öylesine bir ki bu ülkeye her baktığımda sanki -ana ayrı baba bir- kardeşmişiz hissi yaratıyor bende. İşte o yüzden 5 maddelik Kırgızistan gezilecek yerler listemde her bir madde hem çok ilginç hem de çok bizimle ilgili gibi.
İçindekiler
Ülkenin % 90’ı görkemli Tanrı dağları ve Pamir Alay dağ zincirleriyle kaplı. Hal böyle iken oraya kadar gitmişken 3000 metreden daha yüksek 45 zirveden birine yol almamak olmaz. İster yürüyüş, bisiklet veya at ile olsun ‘göğe uzanan dağlar’ ülkesinde dağ yollarına kendini vurmalı. Ne demiş bir düşünür. Zirveye uzanın , ulaşamasınız bile yükselirsiniz.
Kırgız atları öylesine heybetli ve meşhur ki ülkeye kadın-erkek yalnız at binmek için gelen turist sayısı hiç de az değil.Burada at üstünde pek çoğumuzun unuttuğu eski bir Türk yaşam tarzı var. Kırgızlar kuştüğü bir yatakta yatar gibi rahat oturup yatıp sohbet ediyor . Bir Kırgız atına binip dört nala koşturmadıysanız bu ülkeye girmiş sayılmazsınız .
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim . Ülkenin atla ilişkisi binicilikle sınırlı değil. Kırgızistan’da farklı bir at cinsi var ki hem sütünden hem etinden yaralanılıyor. Üstelik son derece pahalı. Ancak gidince yanlışlıkla yersem diye hiç endişelenmeyin. Fiyatından hemen anlarsınız. At sütünden yapılan Kımız adlı içkiye gelince; tamam ben hiç alkol sevmiyormuşum:(
Sonunda iyiliğin galip geldiği öykülere bayılmışımdır hep.’ ‘Çok eski zamanlarda, kervan devrinde, gün ışığında tulpar eşinirken, ay ışığında kemerini çıkartamadan at üstünde kuş uykusu uyuyan erler zamanında, aç arslana benzeyen suratıyla, düşmana saldıran, bayrağı gökyüzünde dalgalanan, şanı âleme yayılan, başından ak kalpağı çıkmayan, kükreyerek yaşayan, Kırgız denen çok eski bir millet yaşardı…’
Tıpkı Dede Korkut destanı gibi Manas destanı da binlerce satırda Türk ırkının kahramanlığını anlatır. Manas destanını halkın arasında saygı ve itibarı çok hakeden ‘manasçılar’ ezbere anlatır . Bu topraklarda Çin’e karşı verilen bağımsızlık mücadelesini, M.S 1000’li yıllardaki günlük hayatı bir masal tadında dinlemek muhteşem olurdu.
İki bin yıldır doğuyla batı uygarlığını birbirine bağlayan bir yoldan bahsediyorum dikkat! Unesco Dünya Mirası olarak kabul edilen Taş-Rabat kervansarayı bölgesinde çadır kamplarda kalmak, bir yörük çadırında göçerlerin elerine dokunmak, başka dilden ama tıpkı biz gibi konuşan Şaman’ları garip bir şekilde anlar gibi olmak… Kesinlikle başka hiç bir yerde yaşayamayacağınız başka türlü bir macera.
Ancak İpek yolu‘nu yalnız Kırgızistan’da sınırlı bırakmam derseniz Kırgızistan’ın başkenti Bişkek‘ten kalkan tarihi İpekyolu trenine binip Kırgızistan – Özbekistan – Kazakistan
Kültür turu yapabilir, yol boyunca BİŞKEK – KARAKOL – ÇOLPON ATA – ISSIK GÖLÜ – BURANA – BUHARA – HİVA-SEMERKAND – ŞEHRİSEBZ – TAŞKENT – TÜRKİSTAN – ALMAATA rotasını görebilirsiniz.
Kırgızistan gezilecek yerler listesi aslında uzar gider . Ancak bu ülke hakkında hiç bir şey bilmeyen biri bile Cengiz Aytmatov ismini bilir. Hiç olmazsa ‘Selvi Boylum, al yazmalım ‘filmini duymuştur mutlaka. Ünlü yazarın Kırmızı Eşarp adlı romanı sinemaya uyarlanmış ve ortaya Selvi Boylum Al Yazmalım gibi bir şaheser çıkmıştır. ( Hani ‘Sevgi neydi? Sevgi emekti’ repliğini ezbere bildiğimiz film)
Cengiz Aytmatov soğuğu betimlerken üşüten, sıcağı betimlerken yakan, kısacası neyi anlatıyorsa onu yaşatan dehadır. Hiç Türkçe yazmamış olmasına rağmen Türk edebiyatında her biri bir baş yapıt olarak yer alan Elveda Gülsarı, Dişi Kurdun Rüyaları, Beyaz Gemi,, Gün Olur Asra Bedel ve Cemile… gibi dünya çapın da 176 dile çevrilmiş onlarca kitabı vardır. Kitaplarından birini dahi okusanız 2008’de ölen bu müthiş yazarın Bişkek‘teki Ata Beyit anıt mezarını ziyaret etmek istersiniz.
Kırgızistan’a Thy Uçaklarıyla kolayca ve vizesiz gidebileceğinizi, ( Uçak biletleri olmasa da) ülkede fiyatların son derece ucuz olduğunu da son yararlı bilgi olarak paylaşmadan geçmeyeyim.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın