İçindekiler
Uçaktan indiniz, bagaj alım bölümünde beklemeye geçtiniz. Herkes bavulunu aldı gitti, sizin bavul uçaktan çıkmadı. İlk başlarda pek kondurmasanız da maalesef acı gerçeği farkettiniz Eyvah bagajım kayıp!
Sakin olmalısınız. Tüm dünyada yılda yaklaşık 40 milyon bagaj kaybolur veya hasar görür. Bunların büyük çoğunluğu ilk 5 gün içinde bulunur ve geri getirilir. Havaalanında bagajınızın kaybolması durumunda nereye nasıl müracaat edeceğinizi, haklarınızı ve sorumluluklarınızı biliyorsanız bu krizi en az zararla atlatabilirsiniz.
# Uçuştan önce bavulunuzda isim ve adresinizi yazdığınızdan emin olun. Üzerinde isim yazılı olmayan bavulun kaybolması durumunda yolcu hakları için bu çok önemlidir.
# Check-in sırasında size verilen bagaj etiketini asla kaybetmeyin. Ancak bu etiket üzerindeki kodlar ve numaralar sayesinde bavulunuzu bulabilir veya tazminat talep edebilirsiniz.
#Uçuş kartınızı da iyi muhafaza edin. bavul arama işlemleri sırasında gerekli evraklardan biri de odur.
# Havalimanında bagajınınız çıkmamışsa sakin olun. Hangi ülkede olursanız olun terminalden çıkmadan ‘kayıp ve bulunmuş eşya’ (lost and found office) ofisine gidin.
# Görevlinin sizden isteyeceği belgeleri hazır edin. Bunlar:
1- Uçuş Kartınız
2- Bagaj Fişiniz
3- Kimlik belgeniz (Pasaport veya Nüfus cüzdanı)
# Her havayolunda ufak değişiklikler olsa da sizden aşağıdakine benzer bir belge doldurmanız istenecek havacılıkta PIR denilen bir rapor tutulacaktır.
#Bu sırada bavulunuzda gümrük vergisine giren bir ürün varsa bunu mutlaka bildirmelisiniz. 75 € ve üzeri her türlü elektronik eşya, bilgisayar malzemesi veya mücevher vb. ürün gümrüğe tabidir. Bavulunuzda bunların olmadığını deklare etmelisiniz. Bagajınız bulunduğunda içi kontrol edilir. Aksi halde cezalı duruma düşebilirsiniz.
# Görevli bagaj bilgilerinizi ‘World Tracer’ denilen bir sisteme kayıt edecektir. Bu sistemde tüm dünya üzerindeki kayıp bavullar görülebiliyor. Yani eğer bavulunuz bir şekilde sisteme işlenmişse siz bile World Tracer linkini tıklayıp PIR no’su ile bavulunuzu takip edebilirsiniz.
# Rapor tutulduğu tarihten itibaren ilk 5 gün kayıp bagajınızın araştırması müracaat ettiğiniz ofis tarafından yapılır. genellikle bagajınız bu süre içinde bulunacaktır. uluslar arası havacılık kuralları gereği havayolu size acil kullanım için içinde diş fırçası, traş seti vb mlz olan bir kit vermelidir. (bkn. Varşova Konvansiyonu- Montreal Konvansiyonu)
# Valiziniz 45 günden sonra halen bulunamadıysa artık araştırmayı bagaj aksaklıkları takip merkezi müdürlü yürütür. 45 gün içinde bavulunuzu bulup verdiğiniz adrese teslim etmek zorunlulukları vardır.
# Bu süre içinde halen kayıp bavul için sizi arayıp zararınızı tazmin etme yoluna gitmelidirler. Ancak siz de bu süreci takip edip, süreç boyunca kendinizi mutlaka hatırlatmalısınız.
Kaybolan bagaj için tazminat almanın kolay bir yolu olduğunu asla düşünmeyin. Özellikle düşük fiyatlı hava yolları bu konuda oldukça zorlayıcı davranabilirler. Öncelikle uçak bileti alırken şu şartları kabul etmiş sayılırsınız:
# Uçak bagajınız giysilerinizi taşımak içindir. Değerli eşya, mücevher, kıymetli evrak ve elektronik eşyalarınız varsa bunları el bagajınızda taşımalısınız.
#Bagajınızda aşırı pahalı giysi vb. eşyalarınız varsa hava yolu bunların faturasını ibraz etmenizi isteme hakkına sahiptir.
# Bagajınız bulunana kadar mağduriyetinizden dolayı yapmış olduğunuz tüm masrafları ileride tazminat sürecinde delil olarak değerlendirmek üzere belgelendirmelisiniz. (Taksi masrafı, giysi, ayakkabı, takım elbise vb. alışveriş faturaları) Thy ile uçtuysanız teslim süresince yaptığınız harcamalara ilişkin belgelerle birlikte Türk Hava Yolları’na bizzat veya yazılı olarak başvurabilirsiniz. Başvuruyu bagajı teslim aldığınız tarihten itibaren en fazla 21 gün içinde yapmanız gerekmektedir İletişim için bu linki tıklayabilirsiniz
# 45 Gün boyunca bulunamayan kayıp bavul için tazminat süreciniz başlar. Tazminat için havayolu firması sizi sigorta birimine yönlendirecektir.
#Sigorta birimi ile anlaşamamanız durumunda hukuki süreç açıktır. Bu konuda tüm ayrıntılı bilgiyi THY nin bu sayfasını inceleyerek öğrenebilirsiniz. Yasal olarak dava açma süreniz max 2 yıldır.
Bagajın tahrip olması, kaybı, hasarı ya da gecikmesi halinde Montreal Konvansiyonu’na göre havayolunun sorumluluğu yaklaşık 1.250 Euro ‘ya kadar olabilir.
# Bagajınızın bulunması ve size teslim edilmesi halinde mutlaka bavulunuzu ve içindekileri teslim belgesini imzalamadan kontrol etmelisiniz. Çünkü herhangi bir hasar veya eksik halinde yine tazminat alma hakkınız mevcuttur. Ancak kayıp bavul teslim belgesini imzaladığınız takdirde her türlü hakkınızdan feragat etmiş olursunuz.
# Kayıp veya hasarlı bagaj durumunda hasarın öğrenilmesinden sonra derhal ve bagajın teslim alınışından itibaren en geç yedi gün içinde, gecikme halinde Bagajın kendisine teslime hazır bulundurulduğu tarihten itibaren 21 gün içinde ilgili havayolu şirketine yazılı ihbarda bulunmak zorundasınız.
#Tazminat konusunda havayolları ile uzlaşamazsanız ilgili hukuk büroları ile veya direkt kendiniz elinizdeki tüm belgelerin asılları ile bağlı olduğunuz ilin tüketici mahkemelerine başvurabilirsiniz.
# Kayıp bavul tazminatı konusunda daha evvel görülen bir davada 6000 TL tazminat alınmıştır. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz.
Havayolu şirketleri kimi zaman zararınızın tazmini konusunda zor ve yorucu bir süreç yaşatabilir. Kayıp valiz -bagaj için yolcu haklarınızı biliyor olamanız çok önemlidir. Ne zaman ihtiyacınız olacağı hiç bilinmez.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
#Bu sırada bavulunuzda gümrük vergisine giren bir ürün varsa bunu mutlaka bildirmelisiniz. 75 € ve üzeri her türlü elektronik eşya, bilgisayar malzemesi veya mücevher vb. ürün gümrüğe tabidir. Bavulunuzda bunların olmadığını deklare etmelisiniz.
Demişsiniz, peki kişisel eşyam ise bu elektronik ürün (telefon, bilgisayar vs.), bunu da bildirmek zorunda mıyım ? Ayrımını nasıl yapıyorlar ?
Kural bu. Ancak ürün yalnız 1 adet ve kişisel eşyanız ise (telefon vb) Pek de problem olmuyor.
[…] Peki ya bagajınız uçaktan hiç çıkmaz ve bavulunuz havaalanında kaybolursa? Yapmanız gereken … […]