“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

Girit Mutfağının Tadına Doyulmaz 5 Lezzeti

Girit Mutfağı

Yunan mutfağının en özel ve nadide lezzetlerini Girit’te bulabilirsiniz. Girit Adası turları, Avrupalı turistlerin uğrak noktalarının başında geliyor. Masmavi denizi, bembeyaz kumsalının dışında turistleri Girit’e ilk bakışta aşık eden detay ise Girit mutfağı oluyor. Girit mutfağındaki başrol oyuncusu kuşkusuz deniz mahsulleri. Dünyanın belki de en lezzetli balık ızgarasını, deniz mahsullü mezelerini Girit Adası’nda tadabilirsiniz. Girit Adası’nın ikonik lezzetlerinin başında tabii ki Ege otları da geliyor.

Ege’nin yemyeşil doğasında yetişen sebzeler ve Ege’ye özgü otlar yöresel zeytinyağı ile birleşince ortaya adeta şölen çıkıyor. Eğer Girit Adası’nın mutfağı sizin de ilginizi çektiyse doğru yerdesiniz. Girit Adası’nın lezzetlerini yakından tanımak, Ege ve Akdeniz mutfağının en güzel örnekleriyle tanışmak için sizi yazının devamına davet ediyoruz. Damağınıza lezzet şöleni yaptıracağınız bir Yunan Adası turu sizi bekliyor.

Kuzu Çevirme

Girit mutfağı genellikle Ege ve Akdeniz yemeklerinden oluşuyor. Sağlıklı otların ve zeytinyağının bolca kullanıldığı bu mutfakta aynı zamanda bolca et de tüketiliyor. Girit Adası’nda büyükbaş hayvancılık yerine kuzu üretimi daha yaygın. Adanın coğrafi koşullarından dolayı kolayca kuzu yetiştirilebiliyor. Girit mutfağının en lezzetli yemeklerinin biri kuşkusuz kuzu çevirme. Ağır ateşte pişen kuzu çevirme kelimenin tam anlamıyla pamuk gibi olduktan sonra afiyetle yeniyor. Kuzu çevirme kadar meşhur olan bir başka yemek ise yoğurtlu kuzu çevirme. Yoğurtlu sosa bulanmış kuzu yemeğini yedikten sonra bir daha Girit’ten ayrılmak istemeyeceksiniz. Girit yemekleri hafif ve enerjisi yüksek yemeklerden oluşuyor. Kuzu yemekleri de kuzunun yağı dışarı akıtılarak pişirildiği için ağırlık yapmıyor. Girit turu boyunca lezzetleri yemekler yerken içiniz rahat olsun, burada yaşayanlara göre Girit mutfağı dünyanın sayılı sağlıklı mutfaklarından biri.

Tavşan Yahnisi

Tavşan yahnisinin hikayesi biraz hüzünlü. 2. Dünya Savaşı boyunca istila altında olan Girit Adası’nda yemek bulmak kolay olmuyor. Bu dönemde Yunan askerleri adada bolca olan tavşanları yemeye başlıyorlar ve tavşan yahnisi geleneği böyle başlıyor. Günümüzde hala Girit mutfağında yenilen tavşan yahnisi genellikle patates ile servis ediliyor. Tavşan eti portakal kabuğu ve defne ile marine ediliyor ve ağır ateşte ortalama iki saat pişiriliyor. Turistlerin en beğendiği Girit geleneksel yemeklerinden olan tavşan yahnisini Yunanistan turu boyunca yemelisiniz.

 

Zeytinli Ahtapot

Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit’te herkese uygun bir yemek menüsü var. Vizesiz Yunan Adalarıturuna katıldığınızda sizi en çok büyüleyen adaların başında Girit gelecek. Adanın kendine has kültürü ve mutfağı sizi içine çekecek ve bu lezzetleri unutmanıza asla izin vermeyecek. Girit mutfağının en lezzetli salatası nedir diye sorarsanız aklımıza ilk olarak zeytinli ahtapotu gelir. Girit Adası’nda yetişen zeytinlerin tatlandırdığı taze ahtapot sizlere daha önce hiç yemediğiniz bir lezzet sunuyor. İncecik kesilen zeytin parçaları ahtapotla karıştırılır ve bol zeytinyağı ve limon sıkılarak servis edilir. Zeytinli ahtapotun yanında Yunanistan’ın yöresel içkisi olan uzoyu yudumlayabilirsiniz.

Papaz Yahnisi

Savaş yıllarından kalma bir başka lezzet ise papaz yahnisi. Yağmurun altında savaşan askerler yiyecek bulamayınca yağmurun ortaya çıkardığı salyangozları yemeye başlıyorlar. Tıpkı Fransız mutfağında olduğu gibi maydanoz ve tereyağı ile pişirilen salyangozların ünü günümüze kadar ulaşıyor. Girit halkı ve Girit’i ziyaret eden turistlerin en beğendiği yemeklerden biri olan papaz yahnisi adada bolca bulunan salyangozlardan oluşuyor. Eğer siz de Yunan Adaları turu boyunca farklı bir lezzet tatmak isterseniz papaz yahnisini mutlaka denemelisiniz.

Zeytinyağı

Girit Adası’nda yaşayanların yıllık zeytinyağı tüketimi kişi başı ortalama 24 Litre. Dünyada en çok zeytinyağı tüketilen şehir olan Girit’e gittiğinizde ilk olarak yemeklerde mis gibi zeytinyağı kokusunu alacaksınız. Yunanistan’da en çok zeytinyağı tüketilen şehirlerin başında Girit geliyor. Girit’te tereyağının insanı ağırlaştırdığı, zeytinyağının ise insana enerji ve güç verdiği biliniyor. Hatta geleneksel düğünlerden sonra yeni evlenen çiftlere zeytinyağı yedirilerek düğün gecelerinin keyfini çıkarmaları tavsiye ediliyor. Zeytinyağı Girit’te sadece yemeklerde kullanılan bir yağ çeşitli değil belli başlı bir kültür öğesi. Girit mutfağının temel taşı olarak nitelendirilen zeytinyağı hemen hemen her yemekte kullanılıyor. Girit kahvaltısını da zeytinsiz düşünemiyoruz. Tıpkı Lübnan mutfağı gibi Girit kahvaltısında da sadece zeytin ve ekmek yenilebiliyor. Zeytinli salatalar ve zeytinli ekmek de Girit’in lezzet duraklarının arasında yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.