Tatile gittiğinde yan gelip yatan, otel dışına bile çıkmayanlardan mısınız? O halde sizi hemen açık büfenin önüne bir şezlonga uzatalım. Dönüşte bir ara uğrar alırız… Zira bu sefer gittiği yeri karış karış gezip keşfetmek isteyenlere bir müjdem var. Bol aktiviteli bir Dalyan Turu.
Marmaris, Fethiye Bodrum gibi çoktan parlamış tatil beldelerinin arasında usulca akan Dalyan meğer ne güzellikler saklıyormuş koynunda. Düş Patikası Tur ile Ramazan Bayramı’nda ailecek çıktığımız Dalyan Aktivite Turu dopdolu ve çok keyifliydi. Her gün yeni bir deneyimle, yeni keşiflerle dolu dolu unutulmaz bir hafta oldu. Bir tatil aldım 10 tatil göreyim diyorsanız buyrun Dalyan Turu sırasında gezilecek yerler, yapılacak şeyler listesine;
İçindekiler
Milyonlarca yıl süren bir oluşumunun eseri Dalyan Deltası. Köyceğiz gölünden kıvrılarak akan Dalyan kanalı sazlıklar arasında adeta bir labirent gibi. Küçük teknelerle dev sazlıklardan geçince bembeyaz kumlu İztuzu plajına varıyorsunuz.
Adını bu oluşumdan almış Dalyan ilçesi de tıpkı suyu gibi hayatın sakince aktığı nefis bir Ege köyü tadında. Senenin 2-3 ayı biraz kalabalıklaşsa da huzurlu, ucuz ve keyifli. İlla gece hayatı isterim diyenler için bir kaç canlı müzik mekanı var. Ama merkezde dev çınarlar altında bir yazlık klasiği çay-çekirdek muhabbeti yapmanın da tadına varmadan sakın dönmeyin. (Yanınıza sinek kovucu alın, akşamüstü biraz sivri oluyor)
İztuzu’na Dalyan’dan tekneyle ya da minibüsle 15 dakika. Beyaz kumsala kendiniz bırakıvermeden hemen uyarayım. Burada öyle her yere havlu atıp yatılmaz. Çünkü burası aynı zamanda dünyada ender bulunan Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı. Plajda belli bölgelerde tellerle çevrilmiş. Bu alanlara Temmuz Ağustos gecelerinde sevimli carettalar yumurtalarını gömüyor. Hatta eğer iyi bir şirin olursanız ve şanslıysanız yüzerken sevimli anne adayı bir kaplumbağa ile karşılaşabiliyorsunuz.
İztuzu plajında duş tuvalet ve atıştırmalık bir şeyler bulabileceğiniz bir tesis de var. Tercihe göre ister tatlı suda isterseniz de tuzlu suda yüzüp serinlemenin keyfine paha ise biçilemiyor.
Türkiye’yi tanıtan hemen her filminde Dalyan yükseklerindeki bu muhteşem kaya mezarlarını görürsünüz. Oysa Kaunos Antik kentinin ilginç efsanesini çok az kişi bilir.
Günümüzden 3000 yıl evvel Karya Kralı Miletos’un bir kız bir oğlan ikizleri olur. Erkeğe Kaunos, kıza Byblis adı verilir. Büyüdüklerinde Byblis, erkek ikizine aşık olur. Bu aşk, kardeş sevgisinin çok ötesindedir. Kız kardeşinin yasak aşkına karşılık vermeyen Kaunos, yanına dostlarını alarak ülkesini terk eder. Güneye giden Kaunos, şimdi kendi adıyla anılan yerde yaşamaya karar verir.
Kaunos’un gidişine üzülen ve onu aramaya buralara kadar gelen Byblis, çok gözyaşı döker. Derler ki hala Dalyan’da akan pınarlar, o gözyaşlarından oluşmuştur. Hikayenin sonunda Aşkın yakıcı acısına dayanamayan Byblis, kendini bir kayadan aşağı atarak canına kıyar. Göz yaşları ise o gün bu gündür Dalyan’a akar gider.
Kaunos Antik kentine Dalyan’dan 10 dakikalık bir motor seyahatiyle gidiliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kaunos Antik Kentinde, kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve Demeter Kutsal Tapınağı ile ziyaretçilerine adeta tarihte yolculuk yaptırıyor.
Dalyan Turu sırasında en unutamayacağınız aktivitelerden biri. Dalyan çevresinin tektonik yapısından ötürü bir çok kaplıca var. Bunlardan bir kaçı ise çok şifalı olduğuna inanılan çamur banyoları. Hemen otelimizin karşısında bulunan sıcak çamur banyolarını denemeden gitmek olmazdı. Biz kaç yaş gençleştik bilmem ama Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi raporlarına göre bu kaplıca sularının mafsal romatizması, siyatik, kireçlenme, böbrek ve idrar yolları, metabolizma bozuklukları, ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıklarında yararlı olduğu raporlanmış.
Yine her şeyini Düş Patikası Tur‘un organize ettiği Fethiye koyları tekne turu da fiyata dahil elbette. Bu bölgenin her yere yakın olması büyük avantaj. Otelden çıkışımızdan 1,5 saat sonra bize özel teknemizle denize açılıyoruz. Tüm gün güneşlenip denize girebileceğiniz Fethiye tekne turu sırasında rüzgarın durumuna göre Kızıl Ada, Düz Ada, Yassıcalar Koyu, Tersane Adası ve Şövalye adası gibi bir çok güzel koy bulunuyor. Leziz bir öğle yemeğinden sonra biraz güneşlenip kendini tekneden Ege’nin berrak sularına atıvermenin bedeline ise paha biçilemiyor.
Buraya kadar gitmişken Ölüdeniz‘i görmeden olmaz. Bir başka gün bu sefer karadan Ölüdeniz Belcekız’a gidiveriyoruz otelimizden. Arzu eden Ölüdeniz’in sularına, cesareti olan da Babadağ’ın yamacından kanat açıp uçmaya.
Babadağ Yamaç Paraşütü Fethiye Ölüdeniz’in muhteşem manzarası eşliğinde uzman bir pilotla birlikte yaklaşık 30 dakika süren muhteşem bir aktivite. 2000 Metrelik zirveden Fethiye ve Ölüdeniz eminim muhteşem gözüküyordur. Belcekız plajına kelebekler gibi süzülerek inen paraşütleri aşağıdan izlemek bile çok keyifli. Ben bu sefer atlamaya cesaret edemedim. Onun yerine Ölüdeniz’in mavi sularında sırt üstü yatıp denizin güneşin ve kumun keyfini çıkardım.
Günün sonunda hemen yakındaki Kayaköy’e uğramayı sakın unutmayın. Eski adı Levissi olan bu köy yamaca doğru biri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde saygıyla dizilmiş yüzlerce evden oluşan bu köy eski bir Rum yerleşimi. Ancak mübadele sonrası adeta bir hayalet kente dönmüş. Aslında Kayaköy’ün bilinen tarihi daha da eski: Zira burası Likya uygarlığı döneminde 200 kişinin yaşadığı önemli bir kentmiş. Tarih boyunca bir çok önemli olaya şahitlik etmiş bu yer, taş evleri, yanmaya hazır gibi gözüken bacaları ve eğimli arazideki kusursuz mimarisiyle fotoğraf meraklılarına büyülü bir stüdyo gibi gözüküyor.
Doğanın bir parçası olmak için yapılabilecek en güzel sporlardan biri rafting. Aynı zamanda parkura göre en heyecanlı ve keyifli elbette. Sabah erken saatte otelimizden bizi alan servis araçlarında başlıyor eğitim. Dalaman Rafting Extreme ekibi önce bir kahvaltı ve deneyimli kadrosuyla tüm endişelerinizi gideriyor. Dürüst olalım Dalaman Çayında rafting pek de kolay bir iş değilmiş. Rafting sporunda zorluk skalası 1 den 5’e kadarken burası 4 puan alıyor. yanı Türkiye’nin en zor parkurlarından. Ama ekip çok iyi. Zaten tüm güzenlik tedbirleri alınıyor. Rafting için 17-55 yaş aralığında olmak, bilinen bir sağlık sorunu olmaması ve suda kaymayacak uygun giysi ve ayakkabı şart.
Sabah otelden 4×4 arazi araçlarının siz almasıyla program başlıyor. Zorlu arazi koşullarında hoplaya zıplaya balta girmemiş ormanlar dalıyorsunuz. İlk durağınız 65 Milyon yıllık tarihi olan ‘sığla’ ağacı ormanları. Recine ve yağı ilaç sanayisinde kullanılan bu ağaç dünyada yalnız burada ve Kanada’da bulunuyor. Kısa bir molanın ardından ikinci durak berrak ve buz gibi sularıyla ünlü Yuvarlak Çay’ın doğduğu kaynak.
Çılgın bir su savaşı ve yüzme molasının ardından yine Yuvarlak Çay üstünde teraslanmış bir restoranda enfes bir alabalık ziyafeti çekiliyor. Sonraki durak Dalyan çevresindeki en güzel plajlardan olan Aşı koyu yüzme molası. Günün sonunda Radar Tepesi’nden tüm bölgeyi kuşbakışı izleyip coğrafyayı çok daha iyi çözebiliyorsunuz.
Dalyan Turu kapsamında yapacağınız 4 tekne turundan biri de Göcek Koyları gezisi. Dalyan’ın her yere yakın olma avantajını bir kez daha kullanıp otelden 40 dk. sonra Göcek’te şahane bir teknede kendinizi buluyorsunuz. Göcek son dönemde enfes koyları, kaliteli ve düzenli yerleşimiyle dillerden düşmüyor. Gün boyu yine denizin güneşin ve Ege’nin ışıltılı sularının tadını çıkardıktan sonra dönüşte Göcek Çarşısını gezmeden ve meşhur dondurmasını tatmadan dönmeyin.
Turumuzun son durağı Gökova körfezinin incisi Akyaka. Geniş sahilleri, sığ suları ve kendine özgü mimarisi ile görülmeye değer güzellikte bir ‘Citta Slow’ yani sakin şehir Akyaka . Ancak Akyaka’da görülecek yerler bununla sınırlı değil elbette. İçinden geçen Azmak çayı görülmeden, kısa bir tekne turu yapılmadan yaz kış 8 derece olan sularına el değirmeden hiç bir şey gördüm diyemezsiniz.
Eskiden tekne turunda suya giriliyordu. Şimdi yasak. Ancak nehir kıyısındaki restoranlarda leziz balıklarınızı yedikten sonra kıyıdan suya girmek serbest. Buranın bir diğer adı Kadın Azmağı. Adını eski zamanda coşkulu sularda çamaşırlarını yıkamaya ve yıkanmaya gelen kadınlardan almış. O zamanlar pek erkekler giremezmiş bu sulara. Şimdiki erkekler çok şanslı:)
7 Gün 8 gece süren Dalyan Turu programına daha bir çok keyifli an sığdırdık. Ama en güzeli hem Düş Patikası ekibinin hem de dönüşte bir otobüs dolusu aile olmanın verdiği unutulmaz keyifti. Dolu dolu daha nice yolculuklarımız olsun.
Tatilde az eşya ile çok keyif nasıl yaparım diye düşünenler, ‘Küçük bavul hazırlama sırları ‘na da hemen buradan bir göz atmayı da sakın unutmayın!
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın