Tarih, kültür ve doğal güzelliklerle dolu bir şehrin rehberi Budapeşte gezi rehberi. Her yanı enfes çınar ağaçları ve ıhlamurlayla kaplı. Tam ben gittiğinde ıhlamurların hepsi çiçek açmıştı. Macaristan Budapeşte gezi rehberi işte böyle mis kokular arasında yazıldı. Şehre aşık olmak için yalnızca gözlenizi kapayıp koklamanız bile yeterliydi. Oldum işte…
İçindekiler
Oğuz boylarından Avusturya İmparatorluğuna Osmanlı’dan Sovyet Rusya’sına her geçen bir takım izler bırakmış Budapeşte’de. Acılara, savaşlara ve yokluklara rağmen bu şehir işte bunca değişik çiçekten bal toplamış. Her gelen hem acı çektirmiş, hem de çok sevmiş bu şehri. Hep güzel eserler bırakmış. İşte bu yüzden Muhteşem Budapeşte olmuş.
Budapeşte’de yaşamak adeta bir parkta yaşamak gibi. Şehrin her yerinde irili ufaklı parklar var. Hepsi de ulu ağaçlarla kaplı, tertemiz , bakımlı. Budapeşte’de 2 milyon nüfusa karşılık tam 19 park var. Bunlardan bir ise tam nehrin ortasında bir ada olam Margeret Park. Akşam 5’ten sonra şehir sakinleri (gerçeklen de gayet sakin ve huzurlular) buraya spor yapmaya, hayvanat bahçesine ve birbirinden güzel havuzların yanında verilen konseri dinlemeye geliyorlar her daim.
Budapeşte’de musluk suları içiliyor. Hatta Avrupa’nın en kaliteli suları buradan çıkıyor. Şehir içinde 118 tane şifalı kaplıca kaynağı var. Bu kaynaklardan günlük 15 Milyon galon üzerinde su çıkıyor. Budapeşte’de Szechenyi Spa ve Rudas Spa ve orijinal Osmanlı mimarisiyle dramatik bir 16. yüzyıl Türk havuzuna sahip.
Budapeşte’de konaklama yaparken tarihi bölgelere yakın oteller seçeceğiniz gibi kaplıca otelleri de seçebilirsiniz. Şehirde günübirlik faydalanacağınız, yaz kış sıcacık sularından şifa bulabileceğiniz bir çok tarihi bina mevcut.
Macar parası Forint (HUF diye kısaltmışlar. Evet Shengen ülkesi ama Euro’ya geçmemiş) Fiyatlar bir Avrupa’nın diğer ülkesine göre gayet makul. Alım gücünüz daha yüksek.
1 Macar Forint’i (HUF) = 0.022 TL (9/10/2018)
Macaristan halkının ataları (Hungarian) On Oğuz Boyundan olan Hun‘lardan yani Atilla‘dan gelmiş. Şehirde bir çok Atilla isimli Macar olasına şaşmadım bu yüzden. Günlük hayatta bir çok kelimenin Türkçe’yle çok benzer. Ama Budapeşte’de öyle çok dönerci, öyle çok ‘Török Kebap’çı var ki korkarım Türk soyundan gelen Macarlar yine Türk soyuna doğru hızla çoğalıyor.
Budapeşte gezi rehberi hazırlarken şunu söylemeden geçmemek gerek:Şehir aslında 23 idari bölgeye ayrılmış. Mahalleler gibi yani, ama bunlar iç işlerinde serbest dış işlerinde Budapeşte valiliğine bağlı.Koskoca Budapeşte’nin nüfusu yalnız 2 Milyon. Tüm Macaristan’ın nüfusunun yalnız 10 Milyon olduğunu ve hükümetin bu yüzden 3. çocuk yapanlara extra vergi indirimleri yaptığını duyunca neden yolda bunca hamile gördüğümü anladım.
Her dönem Budapeşte’yi ele geçiren ülkeler hep bir ayrı sevmiş.. Osmanlı Nazlı Budin demiş buraya 167 sene. Tüm Macaristan’dan aldığı vergiyi İstanbul’a getirmek yerine Budin’e harcamış. Sonra Nemçe (Avusturya) Budapeşte’yi Osmanlı İmparatorluğu’nun elinden alınca nazlı Budin uğruna çok ağıtlar yakılmış çok göz yaşı dökülmüş. . Avusturya bu sevgiyi yok etmek istercesine tüm Osmanlı eserlerini yıkmış ancak onlar da bu şehre öyle güzel kaleler, katedraller ve mimari eserler yapmışlar ki seyrine doyum olmaz.
2. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası işgalinde de çok acılar çekmiş Nazlı Budin. Sovyet işgali dönemi ayrı bir dram olmuş elbette. Velhasıl güzellerin başı dertten kurtulmaz ya öyle olmuş işte güzelim Budapeşte’de. (Ufak bir not: Nemçe Osmanlı izlerini yok etmiş ama şehirdeki yüzlerce ulu çınara dokunmamış. Ve biz biliyoruz ki bir yerde çınar varsa o topraklardan Osmanlı geçmiştir. Budapeşte’deki tüm ulu çınarlar bir Osmanlı yadigarı gibi salınıyor şimdi tüm heybetiyle;)
Ama tüm acılar geride ayrı izler, ayrı güzellikler de bırakmış. İşte o yüzden lezzetli bir karışımdan oluşmuş gibi Tuna’nın kraliçesi. Hem Avrupalı, hem Osmanlı, hem Balkan, hem de Bolşevik. Biraz barok, biraz neo-klasik, azıcık da modern. İşte bu melez tat giderken damağınızda kalan ‘Macaristan Budapeşte‘ yi oluşturmuş.
Budapeşte aslında3 yakadan oluşuyor. Tuna nehrinin ayırdığı kalelerin ve sarayların bulunduğu batı yakasındaki tarihi kısma BUDA (Budin), Romalılardan kalma şehrin kuzeyinde kalan bölüme OBUDA , daha düz olan karşı yakaya ise PEŞTE deniyormuş. Şehir 1876 yılında birleşmiş ve Budapeşte ismini almış
Tuna Nehri’nin Budapeşte’den geçen bölümüne üzerine 10 köprü yapılmış . Ünlü kompozitör ve besteci Johann Steauss Mavi Tuna Valsini işte bu nehre bakarak yazmış. ( Sözün burasında yazar linki tıklayıp yazıya hafif bir vals eşliğinde devam etmenizi öneriyor)
Budapeşte’yi daha yakından tanımak hiç atlamadan gezmek ve hayran olmak için 14 Maddede Budapeşte Gezilecek Yerler yazıma da mutlaka göz atın.
Geceleri ışıl ışıl yanan köprüleri, geniş caddeleri, enfes Macar yemeklerine, şifalı kaplıcalarından, renkli ve benzersiz gece hayatına, ruin barlarına, tema kafelerine kadar Buyrun size bir kuplede Budapeşte gezi rehberi videosu
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Gerçekten Budapeşte harika ve sakin bir şehir.Tekrar gitmiş gibi olduk:) Ben gItmeden önce rehber ayarladım. Arkadaşlar süperlerdi. Havalimani transferini ve şehir turu kusursuzdu ve fiyatları uygundu. ( http://www.budapestetur.com ) Vaktinizi iyi kullanmak için kesinlikle aynısını yapın derİm. Hele bizim gibi kalabalık grup ve çocuklar var ıse çok fazdalı.Şehri hikayeleri ve tarihiyle gezmek çok zevkliydi. Estergona gelmişken gidin derim. Çigan gecesinde yer bulamadık bir dahaki sefere dedik…
[…] güzel şehrin öyküsünü için ‘Budapeşte Gezi Rehberi’ yazıma hemen bir göz […]