Her gün bir yerden göçmek ne iyi. Her gün bir yere konmak ne güzel…’ Ama ister kısa ister uzun olsun uçak yolculuğu insanı yorar. Bazen uçağa gayet sağlıklı ve enerjik biner, sonunda şifayı kapmış, hatta düpedüz uçakta hasta olmuş olabilirsiniz. Oysa uçuş sağlığı için yalnızca bir kaç şeye dikkat etmek yeterli. İşte sağlıklı bir uçak yolculuğu için olmazsa olmaz ipuçları;
İçindekiler
Uçak yolculuğu boyunca değişken ısı ve basınçta çok da rahat olmayan bir pozisyonda oturacaksınız. Hatta üzerinizdekilerle uyumak ve yemek yemek zorundasınız. Eğer günübirlik bir iş toplantısına gitmiyorsanız mutlaka rahat ve yumuşak giysiler seçin. Özellikle üst giysileriniz bir kaç katman olsun. Sıcakladığınızda çıkarmak, üşüdüğünüzde giymek için yumuşak bir hırka kesinlikle tavsiye ederim. Çoğu zaman uçakta verilen battaniyelerin ne derece sterilize edildiği şüphelidir. Unutmayın!
Uçak yemeklerinin tadını aslında uçuş sırasında farklı algıladığınızı biliyor muydunuz? Kabin içindeki basınç ve nem değişikliği yüzünden damak tadımız da değişiyor. Uçak yemekleri insana bu nedenle daha tatsız tuzsuz ve yavan gelebiliyor. Bu nedenle uçuş sağlığı için lezzetini beğenmeseniz de yolculuk boyunca aşırı aç ve aşırı tok kalmamaya dikkat edin. Bir besine alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa uçak yolculuğu öncesi mutlaka özel yemek sipariş verin. Çoğu zaman normal yemeklerden farklı ücret ödemezsiniz.
Eğer aşırı stresli bir yolcu iseniz uçak yolculuğu sırasında bir kadeh şarap veya biraz kahve veya çay iyi gelebilir. Fakat sağlıklı bir uçak yolculuğu için 1-2 bardakla sınırlı kalmakta fayda var. Bu gibi içecekler çoğu zaman hareketsiz kalacağınız için sindirim güçlüğüne sebep olabilir. Üstelik çay kahve ve alkolün diüretik (İdrar söktürücü) etkisi de vardır. Aşırı tüketimi halinde vücudunuzun susuz kalmasına ve tansiyonunuzun düşmesine neden olabilirler.
Uçak içinde sizi daha yorgun ve hastalıklara karşı daha hassas yapan birinci etken kabindeki havanın kuruluğu ve basınç farkıdır. Bu nedenle susamasanız bile bolca su veya meyve suyu tüketin. Hatta yemek ikramıyla birlikte verilen kapalı suyun yanında extradan bir bardak daha su isteyebilirsiniz. Uçakta içilen asitli içecekler mide ve tansiyon rahtsızlıklarına sebep olabilir. Sıkça su içmek kan basıncınızı da dengede tutacaktır.
Sağlıklı bir uçak yolculuğu için nemlendiriciyi ihmal etmeyin. Kuru hava yalnız bedeninizin içinde değil cildinizde de tahribata yol açabilir. Bu yüzden uçak yolculuğu öncesinde çantanıza küçük bir nemlendirici atabilirsiniz. Uçuş sırasında dudak, yüz, hatta el ve kollarınızı bolca nemlendirici ile ovmayı ihmal etmeyin.
Özellikle uzun uçuşlar sonrası jet-lag yani varış yerinizde uykusuzluk problemi çok büyük sıkıntı olabilir. Yol yorgunluğu üstüne bir de uykusuzluk binerse vücut direnciniz düşer. Hastalıklara davetiye çıkartırsınız. Uzun uçak yolculukları sonrası jet-laj olmamak için en iyi çözüm bindiğiniz yerdeki gece gündüz ritmini yol boyunca devam ettirmektir. Hava kararmıyor olsa da biniş noktanızda gece ise uyumaya çalışmak ,gündüzse uyanık kalmak indiğinizde çok daha ha zinde güne devam etmenizi sağlayacaktır.
Uçakta göz sağlığınızı da ihmal etmemelisiniz. Eğer kontak lens kullanıyorsanız uçuş sırasında 2 saatten uzun süre gözünüzde lens tutmayın. Uçaktaki düşük basınç ve kuru hava göz kuruluğu hatta göz yüzeyinde iritasyona sebep olabilir. Mümkünse 2 saati aşan uçuşlarda lenslerinizi çıkarıp gözlük takın ya da göz nemlendirici damla kullanın.
Kalp ve damar sağlığı uzmanları uçuş sağlığı için yol boyunca kolaylıkla yapılabilecek bazı ufak hareketleri kesinlikle tavsiye ediyorlar. Eğer mümkünse uçak yolculuğu sırasında bir saatten fazla koltukta oturmamak gerekiyor. Yolcu sağlığı için yaklaşık 1-2 saatte bir ayağa kalkıp koridorda ufak bir tur atmak, el ve ayak bileklerini döndürmek, bacakları ve tüm bedeni esnetmek, ufak boyun ve omuz egzersizleri yapmak şart. Bu hareketler vücutta kan akışını hızlandırmak hatta felç ve emboli atma gibi riskleri en aza indirgemek için şart deniyor.
Özellikle iniş ve kalkış sırasındaki hızlı basınç değişiklikleri ciddi kulak rahatsızlıkları yapabilir. Uçuş sırasında nezle veya gripseniz burun deliklerinizi açık tutmaya gayret edin. Herhangi bir kulak rahatsızlığı yaşamamak için tükürüğünüzü yutmayı, ağzınızda ufak bir şeyler çiğnemeyi veya sıkça esnemeyi deneyin. Bu hareketler sinüs ve orta kulak arasındaki basıncı dengeler ve ağrınızı geçirir. Ancak durum ciddileşirse derhal uçuş görevlisinden yardım almayı veya indiğinizde mümkün olan en kısa sürede doktora görünmeyi ihmal etmeyin.
Peki uzun uçuşlarda keyifli ve çabuk vakit geçirme yöntemlerini biliyor musunuz? Hemen bir göz atın:
Uzun Uçak Yolculuğu Nasıl Kolay Geçer?
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
İlk bindiğimde tecrübesizdim çok sıkıntılı geçti.Ama bu tavsiyelerinizi mutlaka yapacağım çok teşekkürler
İpuçlarının işinize yarayacağına eminim, ikincisi mutlaka daha keyifli ve sağlıklı olacak. Şimdiden iyi yolculuklar
Çok teşekkür ederim
daha henüz hiç binemedim ve korku içindeyim tavsiyelerinizi mutlaka dikkate alıp uygulayacağım teşekkürler…
Çok teşekkür ederim sagolun
[…] Uçuş Sağlığı İçin 8 Uyarı […]