Renkli, sıcakkanlı, gelenekleri ve korkuyla karışık hikayeleriyle sizi sarıp sarmalayan Romanya’ya nasıl gidilir? Romanya Ulaşım seçenekleri ve püf noktaları neler? Bu ülke sizi güzel manzaralar, nefis mimari, inanılmaz öyküler, lezzetli tadlar ve tanıdıkmış gibi gözüken insanlar karşılıyor. Romanya’da Transilvanya’da nereleri gezmeli? Görülecek yerler neler diye soranlar için hemen başalamadan ‘Romanya Gezilecek Yerler’ yazıma göz atabilirler.
Romanya henüz tam Schengen ülkesi olmasa da Schengen vizeniz varsa rahatça giriş yapabilirsiniz. Ama eğer geçerli bir Schengen vizeniz yoksa Bulgaristan Vizesi veya Romanya vizesi almanız gerekir. Romanya vizesi almak hiç de sandığınız gibi zor değil. Hatta internetten başvurup Romanya E Vize almak bile mümkün. İnternet üzerinden başvurmak için şu bağlantıyı tıklamanız yeterli
İçindekiler
Türkiye’den Romanya Ulaşım seçenekleriniz çok fazla. İstanbul Bükreş’e uçak seferleri için Tarom Airlines (Romanya Ulusal Havayolu) Pegasus ve Thy’nin tarifeli seferi ile haftanın her günü Bükreş Henri Coanda Havalimanı‘na (Otopeni Havalimanı) uçabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 1 saat 20 dk sürüyor.
Havalimanından şehre ulaşmak için tren, otobüs veya taksi ve Uber kullanabilirsiniz. Trenle gitmek için ödeyeceğiniz ücret 5. 45Lei’dir. Ancak havalimanından önce ufak bir aktarma yapmanız gerekecek. Uluslarası varış terminalinin 1. katından kalkan servislerle yapacağınız bu aktarma tren fiyatına dahildir. Gece geç saatlerde tren bulmanız mümkün olayabilir. Aklınızda bulunsun.
Havalimanından kalkan ve sizi şehir merkezine Gara de Nord bölgesine 40 dakikada taşıyan otobüsler 24 saat çalışıyor. Zemin kattaki duraklardan şehir merkezi için 783 nr’lı otobüsleri kullanabilirsiniz. Bükreş şehir içi ulaşım için gerekli otobüs biletlerini varış terminalinin hemen önünden almanız mümkün. Havalimanı şehir merkezine giden otobüs ücreti 3.5 Lei’dir.
Bükreş Otopeni havalimanından merkeze taksi ile gidecekseniz dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Şöyle ki; Bu şehirde taksi firmalarına göre taksimetre fiyatları değişebilir. Yoldan geçen herhangi bir taksiyi durdurmak yerine güvenilir ve hesaplı firmalardan çağırmak gerekir.
Benim kullandığım Speed Taxi ve Meridian Taxi firmalarını fiyat-kalite açısından önerebilirim. Yine de taksiye bindiğinizde mutlaka taksimetre açmasını isteyin. Hatta önceden taksiciyle konuşmanızda ve fiyatı kontrol etmenizde fayda var. Yine de taksici ile bir sorun yaşarsanız Transport Police departmanına ( +4021 201 3242) veya Bizdeki tüketiciyi koruma kurulu benzeri ‘Consumer’s Protection’a ( +4021 9551) telefonla şikayette bulunabilirsiniz.
Havaalanı giriş terminali önünde belirli bir şirketten taksi çağırmanız için mevcut ekranlar var. Buradan istediğiniz firmaya ait araç çağırabilirsiniz. Havaalanından şehrin çeşitli yerlerine gitmek için ödeyeceğiniz yaklaşık ücret tablosu aşağıdaki gibi:
Romanya ulaşım açısından bir çok seçeneğe sahip. Otobüsle Romanya’ya gitmek istiyorsanız İstanbul’dan doğrudan Bükreş’e giden 3 otobüs firması var. Hepsi de gayet konforlu ve ucuz ulaşım sağlıyor.
Star Turizm
Lüx Perla Turizm
Marina Turizm
İnternet sitelerinden ayrıntılı bilgi ,bilet ve rezervasyon yaptırabilirisiniz. Yolculuk yaklaşık 11 saat sürüyor. Romanya Otobüs bilet fiyatları yaklaşık 200TL civarı
Bunun dışında Transilvanya‘nın her mevsim turistik kayak şehri Braşov‘a direkt giden bir otobüs firması daha var. Öz Troy Turizm istanbul-Romanya Bükreş ve Braşov’a her gün düzenli karşılıklı otobüs seferleri düzenliyor. Fiyatı yaklaşık 150 TL yolculuk yaklaşık 12 saat sürüyor.
Son yıllarda bir yerden bir yere gitmenin en keyifli yollarından biri tren gibi geliyor bana. Henüz denemedim ama ilk fırsatta denemek istediğim rotalardan biri Romanya’ya trenle gitmek. Çünkü yaz aylarında hizmet veren Bosfor Ekspres Treni biraz uzun ama keyifli ve hesaplı bir Romanya ulaşım alternatifi.
Bosfor Ekspres halkalı Bükreş arasında çalışıyor. Seyahat yaklaşık 19 saat sürüyor. Yol boyu geçilecek güzergahtaki manzaraların size süreyi hissettirmeyeceğine eminim. Kötü haber şu Halkalı-Bükreş tren seferleri 1 Haziran- 1 Ekim tarihleri arası yapılıyor. Ayrıntılı bilgileri TCDD’nin Uluslararası Trenler sayfasından bulabilirisiniz.
Romanya’ya kendi aracınızla gitmek isterseniz de bizzat bizim de Bulgaristan üzerinden yaptığımız zevkli yolculuğu denemenizi öneririm. Kendi aracınızla yurtdışına çıkmanın keyfi ve rahatlığı ayrı. Ancak onun da dikkat edilmesi gereken püf noktaları var elbette. Ayrıntılarını öğrenmek için hemen Kendi aracımızla Romanya Bükreş yolculuğu yazıma göz atabilirsiniz..
Tüm bu seçeneklerin yanı sıra İstanbul’dan gece binip önce Bükreş’i sonra Transilvanya’yı keyifle gezeyim hazır yapılmış programa uyayım derseniz elbette size otobüsle Romanya turlarını öneririm. Bir çok Turizm firması Romanya ve Transilvanya’ya çok keyifli ve hesaplı turlar düzenliyor. Sınır geçişleri gayet hızlı ve kolay yolculuk keyifli oluyor.
Tek dikkat etmeniz gereken programda ilk gün Bükreş ikinci gün Transilvanya olsun ki sindire sindire gezebilin. Gerçi Romanya dört mevsim öyle güzel manzaralar, öyle keyifli hikayeler ve lezzetler sunuyor ki 3 gece 4 gün bile yetmiyor. Bu seyahat için çok girişli Schengen vizeniz olması gerektiğini de hemen ekleyelim.
Romanya’da konaklamak için benim her zaman kullandığım yöntem Booking otel rezervasyonu oluyor. Gideceğiniz bölgeye göre online otel rezervasyonu için önce Booking’den bakıyorum. İptal edebilme ve ön ödemesiz otel rezervasyonu şansım olduğu için vize alırken de otel evrakları için www.booking.com‘a bakmanızı öneririm.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın