Memleketimiz yerel festivaller söz konusu olunca tam bir cennet. Ama yıllardır keyifle kutlanan öyle renkli öyle lezzetli yerel festivaller var ki, okuyunca neden bu güne kadar duydum da niye gitmedim diye hayıflanacaksınız. İşte Nisan ve Mayıs’ta düzenlenen tadı, rengi, eğlencesi damağınızda kalacak yerel festivaller hakkında her şey:
İçindekiler
Yerel festivaller deyince ilk akla gelen herhalde burası. İzmir’in güzel ilçesi Çeşme’ye bağlı bir mahalle aslında Alaçatı. Yani ister İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan isterseniz de İzmir Otogarından Çeşme aktarmalı (ya da direkt) bir çok toplu taşıma aracıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Festival süresince aşırı yoğunluk olabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Festival her yıl Nisan ayının ilk haftasonunu içine alacak şekilde düzenleniyor. Bu yıl festival tarihi 4-7 Nisan 2019
Adı üstünde Alaçatı Ot Festivali’nde birbirinden lezzetli Ege otlarının tadına bakmadan dönülmez elbet. Bu yıl festivalin lezzeti şahikası baş rol oyuncusu ve ana teması roka olarak belirlenmiş. Ancak rokanın haricinde şevketi bostan, dere otlu enginar kalbi, çeşit çeşit otlu börekler de benim favorim. Ama üstüne Çeşme’nin meşhur sakızlı dondurmasından iki üç top götürmezseniz festivali görmüş sayılmazsınız.
Alaçatı’nın rengarenk arnavut kaldırımlı sokakları, birbirinden süslü taş evleri, yel değirmenleri birbirinden şık kafeleri festival süresince meraklısına harika kareler sunuyor. Ayrıca festival boyunca Yabani ot toplama etkinlikleri, ünlülerin katıldığı sohbetler ve ot yemekleri workshoplarına kadar bir çok keyifli etkinlik de oluyor.
Festival neşesi bu yıl tüm Adana şehir merkezinde yaşansa da birbirinden eğlenceli kostümlü kortej geçisi Adana Ziya Paşa bulvarı boyunca yapılıyor ‘Nisanda Adana‘da ‘sloganıyla çıkış yapan festival lezzetli olduğu kadar renkli de geçiyor. Portakallı lezzetler yarışması, portakal çiçeği koşusu ve birbirinden renkli çocuk aktiviteleri ve kostümlü festival yürüyüşü kaçılacak cinsten değil. Bu festival için mutlaka yanınızda turuncu renkli kıyafetler, aksesuarlar da götürmeyi unutmayın. Bu yıl olacak etkinlikler için 7. Adana Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlik Takvimi’ni hemen tıklayabilirsiniz.
Kortej Açılış: 6 Nisan 2019
Etkinlikler: 3 – 7 Nisan 2019
Adana’da ne yenir sorusunun bir çok cevabı var elbette ama festivale gidince muhteşem Adana kebaplarını, Lokum misali ciğer şişleri, şalgamı, Kazım Büfe’den muzlu sütü, taş fırında pişirilen şekersiz örgülü Adana simidini tatmadan dönmeyin
Adana’da Görmeden Dönme:
Rengarenk kıyafetlerini, şapkalarını, kostümlerini kuşanıp; artık karnavalın sembolü haline gelmiş el yapımı çeşit çeşit taçları kafalarına takıp sokakları dolduran binlerce insanla hep beraber eğlenmeye, bu şehrin sıcak, Akdenizli ruhunu görmeden dönülmez elbette. Ama eğer yeterince vaktiniz varsa Adana’ya gitmişken Ortadoğu’nun en büyük camisi Sabancı Merkez Camisini, Adana Taşköprü‘yü, Büyük Saat Kulesi‘ni hatta hemen yarım saatte ulaşabileceğiniz Mersin ve Tarsus‘u görmeden dönmeyin.
Urla İzmir merkeze oldukça yakın bir belde. İzmir’e uçakla gittiyseniz İzmir Adnan Menderes havalimanından Urla’ya gitmek için gün boyu çalışan minübüsleri kullanabilirsiniz. Ya da havaalanından metro ile İzmir şehir merkezine gidip Fahri Atay metro durağından ESHOT 725 belediye otobüsleri ile Urla’ya kolayca ulaşabilirsiniz.Urla’ya özel araçla gitmek için ise İzmir Çeşme otobanı Urla çıkışından kolayca ulaşabilirsiniz.
Urla’da Tatmadan Dönme:
İzmir’in yıl boyu sakin ama festival de cıvıl cıvıl ilçesi Urla Enginarın en güzel, sakız enginarı her çeşidiyle doyasıya yiyebileceğiniz festival hem gözünüzü hem gönlünüzü doyuruyor.
Enginar festivali olur da enginarın bir bir çeşidi tatmadan dönülür mü? Ama yok enginar yemekten bıktım derseniz oklava kullanılmadan havada döndürülerek açılan hamur, içine, isteğe göre konulan kıyma, peynir, patatesli meşhur Urla Katmeri, boyoz, sübye ve daha bir çok yöresel lezzet sizi bekliyor.
Urla’da Görmeden Dönme:
Urla’ya kadar gitmişken hemen yarım saat uzağındaki Çeşme ve Alaçatı’yı da gezmeden dönülmez elbette. Ayrıca Çeşme otobanından devam ederek son yılların gözdesi adı gibi güzel Şirince’ye de uğrayabilirsiniz.
Urla ve Enginar festivali hakkında daha ayrıntılı ve ilginç bilgiler öğrenmek isterseniz hemen Urla ve Enginar Festivali Hakkında Her Şey yazıma hemen bir göz atın.
2017 Bayındır Çiçek Festivali AfişiYer: Bu yıl 22. kez düzenlenecek olan Bayındır Çiçek festivali İzmir’in güzel ilçesi Bayındır’da kutlanıyor. Bayındır özellikle çiçekçilik konusunda Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biri. Çiçek ve doğa seven birisi iseniz bu festival tam size göre. Festival boyunca standlarda eşsiz görsel güzellikleri görebilir, birbirinden enteresan çiçek tasarımlarına hayran olabilir hatta büyükşehirlerde 2-3 kat pahalı alabileceğiniz çiçekleri ucuza alabilirsiniz.
Bayındır belediyesi tarafından organize edilen festival bu yıl 1-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival programı hakkında tüm bilgileri Bayındır Belediyesi web sayfasından öğrenebilirsiniz.
Baharda meşhur Ege lezzetleri malum. Ama sabahları yapılan katmeri ve Bayındır’a has etli ekmeğini de denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca festival süresince yöresel lezzetlerden oluşan standlardan keşkek, gözleme, çiçek dolma gibi el emeği yemekleri de es geçmeyin. Festival sırasında en güzel balkon, en güzel stand yarışmasının yanında en güzel çiçek reçeli yarışması sonuçlarını da tatmadan dönmeyin.
Bayındır el değmemiş , gizli kalmış Ege cennetlerinden biri. Ama hazır buraya kadar gelmişken Ege’nin başka gizli cennetlerini de keşfetmek mümkün. Eğer birazcık vaktiniz varsa İzmir’in diğer cennetleri Germiyan, Tire, Şirince, Birgi hatta Sığacık‘a da uğrayın. Hep Hayal Ettiğiniz O Sakin Ege Köyü SIĞACIK yazısına bayılacaksınız.
Ege’de bahar festival tadında geçer de Trakya İnsanı durur mu? Edirne’de Türk dünyasında önemli günlerden sayılan Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştukları inancı Hıdrellez şenlikleriyle iki ayrı mekanda doyasıya kutlanıyor Konser, yarışma, dans gösterileri Saraçlar Caddesi’nde, diğer etkinlikler ise Kırkpınar Güreşleri‘nin de düzenlendiği Sarayiçi’nde gerçekleşiyor.
Bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması arzusunu simgeleyen Kakava Ateşi’nin yakılması ve pilav ikramı ,Sarayiçi’nde yapılır. Arınma ve doğanın uyanışını selamlama amaçlı “Bahara Giriş” ritüeli ise ertesi gün sabah saat 06.00’da, Tunca Nehri kıyısında gerçekleşir.
Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri her yıl 4-5 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor.
Festival pilavının yanı sıra festivalin son gününde Saraçlar Caddesi’ne kurulan stantlarda Edirneli ciğer ustaları misafirlere yaklaşık 1 ton ücretsiz meşhur Edirne yaprak ciğeri servisi yapıyor. Ayrıca Edirne’nin meşhur yerli badem ezmesi ve kavala kurabiyesini tatmadan asla dönmeyin. Tam da oğlak mevsimi olduğunu, Trakya’nın odun ateşinde oğlak çevirmesinin pek de meşhur olduğunu söylemeden edemem.
Edirne’ye gitmişken Kakava’da yakılan dev Hıdrellez ateşi etrafında dans etmek, dilek tutup gece boyunca yakılan ateşlerden atlamak yetmez. Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, Arasta çarşısı, Şifahane Bedesten, Alipaşa Çarşısı, Arkeoloji Müzesi, Lozan Anıtı, Tuna ve Tunca Nehirleri kıyılarını da mutlaka görmelisiniz.
( Haziran ve Temmuz’da düzenlenen festivaller hakkında her şey çok yakında…)
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
tebrik ederim zahmetli ve detaylı bir yazı olmuş 🙂
Teşekkürler, sıra şimdi Haziran’da 😉
Memleketimizin yöresel tatları çok güzel gerçekten…Yemek yemeyi seven biri olarak büyük bir zevkle okudum yazınızı.Allahtanki bu ay içinde İzmir’e yolum düşecek ve mutlaka enginar yemek için Urla’ya uğrayacağım.Bu bilgiler için çok teşekür ederim…
Beğenmenize çok sevindim. Baharda Ege’nin her yeri festival tadında değil mi zaten?