“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

Bilinmeyen Yönleriyle Urla Enginar Festivali

Enginar tanrıçasının şaşırtan efsanesi ne? Festivalin enginarlısı mı olurmuş? Urla Enginar Festivali ne zaman?, Urla’ya nasıl gidilir?,  Urla’da ne yenir, ne içilir? Urla’da gezilecek yerler, görülecek şeyler… Hepsi ve daha fazlası…

bitki-sifali-enginar-cicek-yabani
Kender diğer adıyla deve dikeni. Yolda yanından gelip geçeriz. Meğer ne sırları varmış bakın.

Yunan mitolojisinde tanrıların tanrısı Yüce Zeus’u tanırsınız. Efsane bu ya Zeus bütün tanrıların lideri olmanın yanında çapkınlığıla da meşhurmuş. Bir gün kırlarda dolaşırken yeni açmış bir gonca kadar güzel ‘Cynara’yı görmüş. Görür görmez de vurulmuş elbet. Ne yapmış etmiş aşık etmiş kendine bu gonca güzeli. Tıpkı kendi gibi onu da bir tanrıçaya çevirmiş sonra da. Ama bu tutkulu aşk çok da uzun sürmemiş maalesef.

Elde etmenin rahatlığından mı, çapkınlığın şanından mıdır bilinmez bir süre sonra Afrodit’e kaptırmış bu sefer de gönlünü. Aşkını ona kaptırdığını anlayan Cynara ortalığı yakıp yıkmaya Zeus’a  hayatı cehennem etmeye söz vermiş. Bunun üzerine Zeus onu hemen bir bitkiye yani ‘kender’ dikenine çevirmiş. O gün bugündür afrodizyak etkisi oldukça çok olan kender dikeninin goncasına ENGİNAR denirmiş. İşte bu yüzden enginarın kalbi böyle tatlı böyle şifalı imiş.

Derler ki yılda 40 enginar yersen karaciğerin baştan aşağı yenilenirmiş.  Enginarın gut hastalığından tutun da  yılan  panzehiri olmasına  kadar yüzlerce faydadası var.

Bu yıl 5.’si kutlanan Urla Enginar Festivali de bunlardan biri elbette. Uzun ve zor bir kışı atlatmış bünyeler için bu festival ilaç kadar iyi geliyor.

Urla Enginar Festivali Ne Zaman?

Baharın gelişi en güzel Ege’de hissedilir. Enginarın en iyisi de Urla’da yetişir elbette. Her yıl yaklaşık Nisan’ın son haftası Urla’da ‘Enginar Festivali’ düzenleniyor. Bu yıl ise 5. Urla Enginar Festivali 26-27-28 Nisan arası harika etkinliklerle kutlanıyor.

Festival kapsamında bir çok ünlü şef, üreticiler ve gurmeler Urla’da bulunacak. Urla Belediye’sinin her yıl bir öncekinden daha da iyi organize ettiği Urla Enginar Festivalinin etkinlik programını öğrenmek için Burayı tıklamanız yeterli.

izmir-sakin-ege-tatil-festival-lezzet

Urla’ya Nasıl Gidilir?

Urla İzmir merkeze oldukça yakın bir belde. İzmir’e uçakla gittiyseniz İzmir Adnan Menderes havalimanından Urla’ya gitmek için gün boyu çalışan minübüsleri kullanabilirsiniz. Ya da havaalanından metro ile İzmir şehir merkezine gidip Fahri Atay metro durağından ESHOT 725 belediye otobüsleri ile Urla’ya kolayca ulaşabilirsiniz. ESHOT 725 otobüsünün güncel hareket saatlerini öğrenmek için burayı tıklamanız yeterli

Urla’ya özel araçla gitmek için ise İzmir Çeşme otobanı Urla çıkışından kolayca ulaşabilirsiniz. Urla’ya kendi aracınla gitmek isteyenler akıllı telefonlarından Urla Yol Tarifi   Bağlantısını tıklayarak anlık  yol ve süre bilgisi kolayca alabilirler.

 

Urla’da ne yenir, ne içilir?

Enginar festivaline gidip de ne yenir diye sorulmaz elbet. Urla enginar festivali boyunca enginarın dolmasından böreğine, kaymaklısından suşisine kadar onlarca değişik çeşidini yeme fırsatınız olacak. Festival kapsamında ünlü şeflerin özel tariflerinin yanı sıra amatör aşçıların festival tezgahlarında gün boyu dolaşmaya doyamayacaksınız. Ancak Urla’nın ve İzmir çevresinin tek lezzeti enginar değil elbette.

borek-unal_kardesler-yoresel-ege

Urla’da ne yenir sorusunun belki en meşhur cevaplarından biri Urla katmeri olacaktır. Hemen iskele meydanında bulunan Ünal kardeşler katmer saolunun ünü Urla sınırlarını çoktan açmış Uzun yıllardır katmer hamurunu uçan daire gibi havada uçurarak tül gibi açan ustaların elinden çıkan çıtır çıtır katmer ile tanışmadan Urla’dan dönülmez.

İzmir’in lezzetleri saymakla bitmez elbet. Eğer hala yeriniz varsa Urla’ya veya yakınlarına gittiğinizde dışı çıtır içi yumuşacık İzmir boyoz yemeyi de asla ihmal etmeyin. Yanında ‘sübye‘ denilen enfes içeceği de denemeyi unutmayın. Ege ve İzmir yöresinde kavun çekirdeğinin kurutulup öğütülmesiyle yapılan sübye damağınızda ve aklınızda İzmir’e ait hoş bir duygu bırakacak.

Bütün bunların yanı sıra İzmir kumru ‘yu, çöp şiş ‘i şevket-i bostan salatasını ve lokma tatlısını ve enfes sakızlı dondurmasını denemeden dönmeyin desem biliyorum bu güzel yörede en az bir hafta kalmanız gerekecek.

Urla’da gezilecek yerler, görülecek şeyler

Urla enginar festivali 3 gün sürüyor. Ancak cuma veya cumartesi festival alanında dolaşır ve biraz çevreyi de dolaşmak isterseniz Urla size hemen çevresinde onlarca güzel alternatif sunabilir.Urla’ya kadar gitmişken hemen yarım saat uzağındaki Çeşme ve Alaçatı’yı da gezmeden dönülmez elbette. Ayrıca Çeşme otobanından devam ederek son yılların gözdesi adı gibi güzel Şirince’ye de uğramayı ihmal etmeyin sakın.

Ama benim hepsinden çok sevdiğim Pazar günü kurulan şahane yöresel pazarı ile Seferihisar oldu. Eğer hala yeriniz kaldıysa Seferihisar kale sokaklarında bu harika pazardan yöresel börekler ve sarmaları tatmayı sakın ihmal etmeyin. Sakin şehir Seferihisar ve güzel huzurlu sularıyla Sığacık hakkında daha fazla birşeyler görmek isterseniz sizi hemen ‘Hayallerinizdeki Ege Köyü SIĞACIK’ sayfasına davet edeyim.

Urla yalnız enginar festivali zamanında değil yıl boyu çok güzel. Duygulu sesiyle eskilerin kalplerinde özel bir yeri olan Tanju Okan’ın memleketi ne de olsa. Pırıl pırıl Ege sularına bakarak ‘öyle sarhoş olsam ki’ şarkısını mırıldanırken bulabilirsiniz kendinizi mesela. Cristiano Ronaldo’dan sonra Brad Pitt ve Angelina Jolie’ye kadar pek çok ünlünün de Urla sahillerinde muhteşem evler alması da boşuna değil elbette.

 

 

Yorumlar (2)

  • Urla başlı başına bir güzelliğe sahip Izmir’in incilerindendir. Enginar festivali ile her sene daha da renklenmekte. Her yıl bu festivale giden biri olarak herkese gitmesini tavsiye ediyorum. Enginarın her çeşit yemeği, salatası, ekmeğini vs. tadıp alabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.