Kars, Doğu Ekspresi’nin keyifli tren yolculuğu ile meşhur oldu. Ama bu şehrin eşsiz tarihi, muhteşem mimarisi, sıcakkanlı, yiğit insanları, büyüleyici manzaraları ve özellikle tadına doyulmaz yemekleri var. Kışın tren bileti bulamadım diye hiç üzülmeyin. Kars’ta ne yenir, nerede yenir, bilirseniz yalnız bu muhteşem lezzetler bile 4 mevsim bu cennet şehre gitmek için bir bahane olabilir.
Kars gezlecek yerler hemen bu videoda:
İçindekiler
Menüye önce çorbayla başlayalım. Bölgede yetişen, üst solunum yollarına çok iyi gelen şifalı bir ot ‘evelik otu’. Yazın toplanıyor, uygun şartlarda kurutuluyor. Isırgan otu, kesme erişte, ve yeşil mercimekle ağır ateşte kaynatılıyor. Ortaya çorba değil şifa iksiri çıkıyor.
Parça etin dövülerek 17 çeşit baharatla karıştırılarak yapılmış hali. Yanında sütle pişirilmiş acem pilavıyla sunuluyor.
Pirinç pilavı üzerine safranla kavrulmuş dana eti, erik, kayısı, üzüm çeşitleri ve yalnızca İran’da yetişen ‘zerişk üzümü’ ile sunulur. En üste 7 çeşitten oluşan baharat karışımı da döküldüğünde efsanevi kokusu masaya gelmeden iştah kabartır. Şiddetle tavsiye edilir.
Eski zamanlarda fakir de olsa her evde bulunurmuş un, safran ve tereyağ. Acil gelen misafir olursa evin hanımı hemen mutfağa koşar hazırlarmış bu tatlıyı. Karıştırıp kavrulurmuş bu üç malzemeyi. Çıkardıktan sonra şeker ne arasın? Bal dökülüvermiş çabucak. Sonra da üzerine mis kokulu 7 çeşit baharat. Eski zaman hanımları pek bir hamarat. Habersiz de gelinse gafil avlanmazmış bu konak.
Kars’ta ne yenir? Tabi ki kaz eti. Kars’a gelip de Kaz yemeden dönülmez. Ama kaz eti öyle bildiğimiz tavuk eti gibi hemen kesilmiyor. Hikayesi var;
Her yıl Mayıs aylarında yumurtadan çıkan kazlar Eylül Ekim’e kadar arazide özgürce otluyor. Ekim Kasım arası 20 günlük bir süreçte kümeste besiye çekilip yağlanmaları sağlanıyor. Kış gelip kar yağar yağmaz da kazlar çayıra salınıyor ki kar yesinler.
Sebebi yıl boyunca vücutlarında biriken toksinleri atması. (Kar yememiş kaz kesinlikle kesilmiyor) Kesildikten sonra temizlenip, yaprak şeklinde açılıyor ve tuzlanıp ayaza asılıyor. 3-4 Gün ayaz yedikten sonra stoklanıyor ve bütün sezon tüketiliyor.Her şekilde tadı nefis. Ama dövme buğday pilavıyla tandırda ağır ateşte pişmiş haline doyum olmuyor.
Karsın en sevilen yemeklerinden PİTİ güveçte kuzu eti ve nohutla ağır ateşte yapılıyor. Arzuya göre yanında lavaş veya pideyle sunuluyor.
Yarma denilen değirmen bulguru önce haşlanır. Yerli unla kavrulur, üzerine ev yoğurdu ve miss gibi Kars tereyağı cızırdatılır. (Dikkat, parmaklarınızı da beraberinde yemeyiniz)
İçine kıyma konmayan etsiz mantı. Yörenin enfes yoğurdu ve tereyağı ile servis ediliyor. Bir çeşit vejeteryan mantıs
Yöresel unla yoğurulup kavrulmuş kıtır taneleri bir gün bekletiliyor. Ertesi gün taze tereyağla kavrulan un helvasının içine karıştırıldığında cevizimsi hoş bir tat katıyor. Bize de helvanın tadını çıkarmak kalıyor.
Hangi mevsimde giderseniz gidin ister buzun altından, ister gölün kıyısından tutulmuş olsun Çıldır gölüne özgü Sarı Sazan balığının tadına bakmadan asla dönmeyin. Kılçıksız beyaz etli çok leziz bu balığı biz göl kıyısında adeta bir şatoyu andıran Kars Arpaçay Kütük Ev Restaurant’da yedik. Manzarası, sunumu, hizmetiyle buraya ve sarı balığın lezzetine 5 yıldız verdik!
Kars’ta ne yenir? Tabi ki kaşar peyniri. Karsa gidip kaşar almadan, dağlarından süzülmüş petek balların tadına bakmadan, kaymağını tereyağını keteye banıp yemeden olmaz. Kars gravyer peyniri dünyanın en lezzetli peynirlerinden biri bana göre. Yanına ikram edilen keteyi ise hanım evde yapıyormuş. Parayla satılmıyor.
Gravyer’i ve diğer tüm ürünleri beğenirseniz satın alabilirsiniz. (Ben bayıldım) Keteden fazla varsa bir parça da bana getirebilirsiniz. ( Tadı hala damağımda:)
Kars’a gittiğinizde Boğatepe köyünü görmeden dönmeyin. Boğatepe’de eskiden yaşayan Malakan’ların hazin öyküsü eminim siz çok etkileyecek.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
[…] Mardin rehberi aslında daha uzar gider ama Türkiye’yi gezmelere yemelere doyamayanlar için sizi hemen KARS Yeme içme rehberine alalım hemen buradan […]