Büyükada’ya nasıl gidilir, ne zaman gidilir? Büyükada gezilecek yerler, yapılacak şeyler…Hepsi ve daha fazlası. Huzurlarınızda Büyükada gezi rehberi
Şu güzel havalarda alıp başını gidemeyen, İstanbul’dan fazla uzaklaşamayanlar için prens adaları harika bir kaçış noktası. Bu adaların en büyüğü adı üstünde Büyükada. Peki ama nasıl gitmeli? Büyükada’da neresi gezilir, ne yenir, ne görülür?
İçindekiler
Büyükada ulaşım seçenekleri yazın oldukça fazla. Birinci seçenek elbette Şehir Hatları vapurları. Büyükada vapur saatleri 2017 için aşağıdaki güncel linkleri tıklayabilirsiniz:
BEŞİKTAŞ-HEYBELİADA-BÜYÜKADA Vapur saatleri
EMİNÖNÜ-KADIKÖY-ADALAR Vapur saatleri
BOSTANCI-BÜYÜKADA-SEDEF ADASI Vapur saaatleri
Büyükada Şehir hatları ulaşım ücreti: Tam Bilet 5 TL, Öğrenci: 2.6 TL, İndirimli bilet: 3.75 TL
BEŞİKTAŞ-KADIKÖY-YENİKAPI-KINALIADA-BURGAZDA-HEYBELİADA-BÜYÜKADA Deniz otobüsü saatleri
Büyükada deniz otobüsü ücreti: Tam Bilet: 10 TL Öğrenci: 6.20TL İndirimli bilet:7.85 TL
Ayrıca Büyükada’ya deniz otobüsü ile gitmek isteyenler bisikletlerinin ücretsiz yanlarında taşıyabiliyorlar.
Büyükada’ya TURYOL motorları ile ulaşım için İstanbul’un en uzak noktalarından bile seçenekler var.
BÜYÜKADA TURYOL MOTORLARI Güzergah , sefer saatleri ve ücretleri
Büyükada’ya ulaşım için ayrıca MAVİ MARMARA Motorlarını da kullanabilirsiniz:
BEŞİKTAŞ-KABATAŞ-HEYBELİADA-BÜYÜKADA Motor sefer saatleri
BOSTANCI-BÜYÜKADA-HEYBELİADA Motor sefer saatleri
YEŞİLKÖY-ADALAR Motor sefer saatleri
Büyükada ‘ya DENTUR AVRASYA Motorları ile ulaşım için:
AVCILAR-KINALIADA-HEYBELİADA-BÜYÜKADA motor sefer saatleri
YALOVA-BÜYÜKADA-HEYBELİADA motor sefer saatleri
BEŞİKTAŞ-KABATAŞ-HEYBELİADA-BÜYÜKADA motor sefer saatleri
Senenin 12 ayı Büyükada’da yaşam sürüyor. İlkbahar ve sonbaharda ada size enfes çiçek kokuları ve harika manzaralarıyla daha huzurlu. Fakat Büyükada’nın en yoğun zamanları elbette harika plajlarından dolayı yaz ayları. Hafta sonları adada oldukça kalabalık bir nüfus olduğundan eğer imkanınız varsa gezinizin keyfini daha iyi çıkarmak için Büyükada’ya hafta içi gitmenizi öneririm.
Ancak bir Büyükada Gezi rehberi hazırlıyorsak bahsetmeden geçilmeyecek bir şey var; Aya Yorgi törenleri sırasında ada en kalabalık günlerini yaşıyor. Büyükada Aya Yorgi törenlerinin tarihi 23 Nisan ve 24 Eylül. Büyükada Aya Yorgi kilisesi Hristiyanlık inancına göre Türkiye’deki iki hac noktasından biri.
Aynı zamanda ‘çıngıraklı kilise ‘olarak da anılan Aya Yorgi Kilisesinde yılın 2 günü büyük ayin yapılıyor. Aya Yorgi kilisesi’ne giden yolu çıplak ayakla ve hiç konuşmadan takip edenlerin yarı hacı olduğuna inanılıyor. Efsaneye göre Hıristiyan inancından dolayı öldürülen Kapadokyalı Aziz Aya Yorgi, günlerden bir gün fakir çobanın rüyasına giriyor. Kiliseye uzanan yolu tepeye kadar hiç kimseyle konuşmadan tırmanmasını, çıngırak sesleri duyduğu yerde durup kazmasını söylüyor. Başta bunu ciddiye almasa da sürekli aynı rüyayı gören çoban tek başına çıplak ayakla bu azap yokuşunu hiç konuşmadan yürüyor ve tepede gerçekten de çan sesleri duyuyor. Hemen oracıkta kazmaya başlıyor kilisenin temelini. Kazdıkça toprak altından ışıltılı hazineler çıkıyor ve dilekleri gerçek oluyor.
O gün bugündür senenin iki günü Büyükada’ya gidip elindeki ipi hiç koparmadan tepeye kadar ulaştırabilenlerin dilekleri kabul oluyor, kısmetleri açılıyor-muş. Yol boyu çıplak ayaklı olmak ve hiç konuşmamak şartıyla tabi:) Hepsi bununla da kalmıyor. Bu azap yokuşunda elinde bir makara ile ipi hiç koparmadan tepeye kadar çıkarırsanız kısmetleriniz açılır, işleriniz sular seller gibi yürümüş üstelik.
Ritüeli bu şekilde yapamayanlar için kiliseye renkli mumlar dikip dua etmek ve adak adamak da makbul bir yöntem. Elbette renklerin büyük önemi var. Tanrı sizin kalbinizden geçeni elbette pek de iyi biliyordur elbette ama; Kırmızı aşkı, beyaz sağlığı, turuncu okul başarısını, mavi iş hayatını mor ise bebek yapmayı sağlıyor. Dilekleri tutanlar kiliseye yağ veya şeker bağışlamak için tekrar gelmeyi unutmuyor tabi.
Adaya ayak basar basmaz Cehennem sıcağındaki İstanbul gider, ferah tertemiz havasıyla bir Ege havası yüzünüzü okşar. Mis gibi deniz kokusunu içinize çekin, kendinizi serin suların ferahlığına hemen bırakın diye Büyükada Gezi rehberi içinde en güzel Büyükada plajlarını bir çırpıda sayalım;
Büyükada Aya Nikola Halk Plajı: Genellikle adadaki en mülayim deniz, en sığ sular burada. Plaj giriş ücreti Hafta içi 30, Hafta sonu 40 TL
Büyükada Nakibey Plajı: Çocuklu aileler ve yüzmeyi çok iyi bilmeyenler için ideal bir seçim olacaktır. Plajda sürekli doktor ve cankurtaran bulunur. İsterseniz konaklama da yapabilirsiniz. Büyükada Nakibey plajı giriş ücreti Hafta İçi 40 TL Hafta Sonu 50 TL
Büyükada Prenses Koyu Plajı: Prens adalarının en büyüğünde Prenses plajına ulaşmanın en kolay yolu hemen limandan kalkan ufak tekneler. Plaj hafta sonları oldukça kalabalık olsada hafta içi deniz keyfini süreceğiniz en güzel yerlerden biri.Büyükada Prenses Koyu Plajı giriş ücreti: Hafta içi 40 hafta sonu 50 TL
Büyükada Yörük Ali Plajı: İskeleden küçük motorlarla kolayca ulaşım var. Yaz aylarında önceden rezervasyon yaptırırsanız motelinde de konaklayıp plajdan ücretsiz yararlanabilirsiniz.Büyükada Prenses Koyu Plajı giriş ücreti:Hafta içi 40TL Hafta Sonu:50TL
Çok uzaktan bile ihtişamı yerinde bu ahşap binanın. Büyükada gezilecek yerler listesine mutlaka almanız gerek. Yapıldığı dönemde Büyükada Rum yetimhanesi Avrupa kıtasının en büyük ahşap binası imiş. . Binayı 1800’lerin sonlarında ünlü bir Fransız mimar güney Fransa’dakilerin benzeri bir casino-hotel olarak planlayarak yapıyor Ancak dönemin padişahından izin alamayınca hiç açılışı yapılmadam zengin bir Büyükada’lı aileye satıyor. Aile Padişah Sultan Abdülhamid’den izin alarak binayı 1903’de “Balıklı Rum hastanesinde barınan kimsesiz Rum çocuklarına hizmet vermesi için, Rum patrikhanesinin himayesine” bağışlıyor. 1964’yılında yetimhane kapatılana kadar hizmet vermeye devam ediyor.
Söylentiye göre yetimhane ‘de bir yangın çıkar. İçeride kalan onlarca çocuk çığlıklarla yanarak can verir. Yangın sırasında çıkmaya başaran bir kız çocuğu ise bahçedeki su kuyusuna düşer ve telaş içinde kimsenin bakmadığı kuyuda can verir. Denir ki oraya gidip binanın karşısında sessizce gözlerinizi kapatıp durduğunuzda içeriden gelen çocuk çığlıkları halen duyulur.
İçinde binlerce hüzünlü öykü barındıran bu muhteşem bina yaşanan hukuki anlaşmazlıklar yüzünden bugün yıkılmaya yüz tutmuş. İçeriyi gezmek imkansız. Ancak binanın önüne gelip karşıdan baktığınızda bile belki de gelecek nesillerin hiç göremeyeceği bu muhteşem yapı size çok şeyler fısıldayacak.
Kilisenin hikayesini yukarıda anlatmıştım. Kiliseyi ve hemen yanındaki manastırı gezdikten sonra sağa Aşıklar Tepesi’ne doğru mutlaka biraz yürümelisiniz. Adanın pek çok yerinde güzel manzaralar var. Ancak bu yamaçtan enfes İstanbul ve Adalar manzarası görebileceksiniz. Bu dik yokuşu tırmandıktan ve kilise gezinizi eda ettikten sonra hemen sol tarafta bulunan Yücetepe Kır Gazinosun’da demli bir çayı hak ettiniz.
Aya Yorgi Kilisesi yokuşunda Hızır-İlyas tepesi yönüne hemen sağa saparsanız gözlem evine ulaşacaksınız. İçinde toplantı ve organizasyonların da yapıldığı bu kule ilk kuruluş amacına uygun olarak halen yangın gözetleme kulesi işlevine devam ediyor. Her yıl nisan ayından itibaren kulenin en üst katındaki termal teleskop ve ısı algılayıcıları ile ısı artışları ve yakılan mangal, ateş vb durumlar gözetleniyor. hemen ekip gönderiliyor. 360 derece manzarasıyla adanın en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz bu noktası asla kaçırmayın.
Tepelerde dolaşıp günün sonunda Büyükada İskelesi‘ne doğru inerken bir çok güzel konak ve tarihi ev göreceksiniz. Bu keyifli yürüyüş sırasında tam limana yaklaşmışken sizi yine enfes mimarisi ile kesme taştan yapılmış bir cami karşılar. Önceleri bir Rum Okulu olarak yapılmış sonrasında yine Sultan Abdulhamit’in emriyle restore edilerek yanına hoş bir minare eklenmiş bu cami, hem ayrıcalıklı yapısıyla hem de hoş bahçesiyle Büyükada Gezi rehberi listesinde yer almayı çoktan hak ediyor.
Büyükada’da gezilecek yerler listesi daha uzar gider elbette. Gerisini sizin ilgi alanlarınıza ve paşa gönlünüze bırakıyorum. Ancak Büyükada Gezi rehberi listesinin birinci sırası elbette Büyükada Yunus Usta gül dondurmaları. 60 yıldır dedesi ve ailenin tüm nesli dondurmacılık yapar Yunus Usta’nın. Tamamen geleneksel usullerle hiç bir katkı kulladan kendi üretir. Gün içinde seyyar arabasıyla tüm adayı dolaşır. Yolda bir yerlerde rastlaşmazsanız üzülmeyin. Her akşamüstü Büyükada Su Sporları Klubünün önünde bulabilirsiniz. Limon, çikolata , kaymak da enfestir ama Vişne ve şeftalisinin tadına doyum olmaz. Tamamen doğal meyvelerle ürettiği dondurmaların tadı yetmezmiş gibi bembeyaz ütülü gömleği ve titiz bir zanaatkar edasıyla dondurmaya verdiği çiçek şekilleriyle kendisi tek başına Büyükada’ya tekrar gelme sebebiniz olabilir.
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın