“Gezmeyelim de taşa mı dönelim?”

AB’ye Vizesiz Girenlere Yakında Pasaporta Ön Vize (ETIAS) Zorunluluğu Geliyor!

Avrupa Birliği ülkelerine giriş için çok yakında  pasaporta ön vize  almak gerekecek. Avrupa Birliği üyesi olmayan ancak vatandaşları özel bir izin almaksızın Shengen bölgesine girebilme hakkına sahip  kişilere kötü haber.   Avrupa Birliği son zamanlardaki terör, güvenlik endişeleri ve göç krizi sebebiyle çalışmaları 2016 ‘da başlanan ve kademeli şekilde 2020’de zorunluluk haline gelecek  ETIAS  adı verilen bir sisteme  geçileceğini  duyurdu.

 Pasaporta Ön Vize-ETIAS nedir?

ETIAS tam olarak Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi demek. Başvurular yalnız elektronik sistem üzerinden yapılıyor. Başvuran kişinin herhangi bir Schengen Bölgesi ülkesine girmesine izin verilip verilemeyeceğini tespit etmek amacıyla her başvuran için ayrıntılı bir güvenlik kontrolü yapılıyor.  Bu sistem kişilerin Shengen ülkelerine girmesinin güvenli olup olmadığını tespit etmek amacıyla ziyaretçilerle ilgili gerekli bilgileri topluyor, takip ediyor ve güncelliyor.

 ETIAS Vizesi kimler için zorunlu?

ETIAS  vizesi Shengen ülkesi olmayan  Bosna Hersek, Sırbistan, Meksika, Kanada, İsrail, ABD, Güney Kore, Singapur, ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu 62 ülke için geçerli. Sistem 2020 yılına kadar tamamen  faaliyete geçene kadar, listeye daha fazla ülke eklenebilir. Ancak şu anda 62 ülkenin tüm vatandaşlarının herhangi bir AB ülkesine girmeden önce ETIAS yetkilendirmesi alma zorunluluğu olacak.

 Türkiye bu listede yok. Çünkü zamanında yapılmış özel anlaşmalarla vatandaşlarının bir kısmı vize alırken (Bordo pasaport) bir kısmı  yeşil ve gri pasaport  sahipleri vizesiz seyahat edebiliyor. 

Tam liste için ‘Shengen Visa Info‘ sayfasına  bakabilirsiniz.

yeşil pasaport vizesi

ETIAS Vizesi ( Pasaporta Ön Vize) başvurusu nasıl yapılıyor?

Sistem tamamen elektronik ortamda işliyor. Ülkelere göre değişiklik gösterse de genel olarak

aşağıdaki bilgiler gerekiyor

  • Biyometrik bilgiler:
    • Adı
    • Soyadı
    • Doğumda verilen soyadı
    • Doğum tarihi
    • Doğum yeri
  • Vatandaşlığınızla ilgili bilgiler
  • Adres
  • E-posta ve telefon numarası
  • Eğitim ve iş tecrübesi
  • Ziyaret etmeyi planladığınız ilk AB ülkesi
  • Sağlık durumunuzu, savaş ülkelerine veya sürgün edildiğiniz veya reddedildiğiniz yerlere seyahat ve ayrıca suç kayıtlarını sorgulayacak olan özgeçmiş ve uygunluk soruları
  • Reşit olmayanların ETIAS başvurusunu yasal vasi yapmalıdır
  • Başka ülkelerden AB vatandaşlarının aile üyeleri akrabalık ispatı, ikamet belgesi ve diğer özgeçmiş bilgilerini ibraz etmelidir.

Başvuruyu tamamlamak için vize ücretini göndermeniz zorunlu. Başvurunuz incelemeye alındığında verdiğiniz bilgilerin doğruluğu, uygunluğu ve risk faktörü taşıyıp taşımadığınız kontrol edilecek.

Beni Instagram’dan takip etmek için tıklayın

 Pasaporta ön vize başvuru ücreti ne kadar?

ETIAS Vizesi başvuru ücretinin kişi başı  7€ olması planlanıyor. 18 yaş altı ve 70 yaş üstü ücretsiz başvurabiliyor. Bu ücret kredi kartı veya banka kartıyla ödenebiliyor.

Vizeniz onaylandığında 3 yıl ya da bu süre içinde pasaport süreniz dolana kadar geçerli. Ancak onaylanmazsa red mesajını alacaksınız. Red mesajında, aynı zamanda ETIAS’ın reddedilme sebebiniz de bulunacak Bu karara itiraz edebilir veya red sebebine göre başvurunuzu düzenleyip tekrar deneyebilirsiniz. Ancak onay alamazsanız hiç bir şekilde Schengen ülkelerine girişinize izin verilmeyecek.

ETIAS vizesine başvuru için gerekli belge olarak yalnızca çipli  pasaportunuz yeterli.

Eğer  geçerli bir Schengen vizeniz varsa tekrar ETIAS Vizesi almanıza gerek yok.

Avrupa Birliği Parlamentosu  Yeşil pasaport vizesi için Türkiye’ye bir zorunluluk getirmedi. Ancak  bordo (Umuma Mahsus) pasaportlar için ise Schengen Vizesi alma zorunluluğunda herhangi bir değişikliğe henüz gitmedi. Halen geçerli olan kurallara göre bordo pasaportunuza daha hızlı ve uzun süreli vize alabilmek için hemen ‘Hızlı ve uzun süreli Shengen Vizesi Nasıl Alınıryazıma bakmanızı öneririm.

Kaynak ve ayrıntılı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Eyvah! Vize Başvurum Reddedildi -Vize Reddi Almamak İçin 10 Uyarı-

 

 

 

 

 

Yorumlar (4)

  • Merhabalar ben hususi pasaport sahibiyim. 3 Ağustos tarihinde Almanya’ya gideceğim, bu seyahat izni için başvurmam gerekiyor mu? Yoksa henüz yürürlüğe girmedi mi? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum,teşekkürler

  • merhaba..ben american vatandasıyım 2012 deki bu sistemdeki sorularda ab de yasıyan akrabam yok ise ne olur ETIAS basvurumda ? yani illaa akrabam olmasımı lazım ab de yasiyan ?. eger olsada onların orda yasadigina dair evraklari kanıtlamami lazim.? yardimci olursaniz memnun kalıcam..iyi gunler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.