Önce bolca kuvars, biraz cam tozu, çok az da kili karıştırdı. Ustaca hamlelerle sertliğine rağmen saatlerce hamur gibi yoğurdu, şekil verdi. Bir kaç gün açık havada sonra da 900 derecedeki fırınlarda iyice kuruttuktan sonra her biri ayrı anlamlar içeren desenlerden birini elle, göz nuruyla bezedi bir Hafta Sonu İznik çinisinin üzerine çini ustası.
Her bir rengin anlamı her desenin sırrı farklıydı. Üstelik o göz alıcı maviler, morlar, yeşiller, mercan kırmızıları asla sanayi boyası değildi. Çeşitli elementlerin ısıtılınca renk değiştirmesiydi her biri. Mesela sürerken sen göremezdin. Ama ustası bilirdi kobalt oksidin çiniye sürülüp, sırlanıp fırınlandıktan sonra cam göbeği mavisi parlayacağını. Mangan oksit kahveden mora, demir oksit sarıdan şarap kırmızısına yüzlerce renge dönüşebilirdi. Çünkü sırrı onu sırlayıp fırınlayan ustasının elindeydi.
Keşif arzusunu yenemeyenler, tatile doyamayıp, yakın yerlerde yeni güzellikler keşfetmek isteyenler için müthiş bir önerim var: Hafta Sonu İznik
Tarihi MÖ 2500 yıllarına kadar uzanan bu belde Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış 1097 yılında. Hoş o zamanlar adı ‘Nikea‘ imiş. Çünkü taa MÖ 300’lü yıllarda şehri feth eden Bizanslı komutan sevgili eşinin adını vermiş İznik’e. Belki de ismi aşk ile verildiğindendir bu şehrin uzun yıllar, sanatın, estetiğin, mimarinin en zarif örneklerini taşıması. Aynı adı taşıyan kocaman İznik gölü bolluğuna bereket katmış. Verimli toprakları tarıma, sanata ve zeytinciliğe şifa olmuş. Bugünlerde öyle sessiz, mahçup durduğuna bakmayın. Hıristiyanlık tarihinde bile büyük bir öneme sahip bu şehir hem tarih meraklılarının, hem sanat hem de doğal meyve sebzeleri leziz, balıklarıyla herkesin gözünü, gönlünü ve karnını doyurmak için sabırsızlıkla bekliyor.
İznik’e Nasıl Gidilir?
1-İznik’e Tem otobanından Osmangazi Köprüsü üzerinden geçerek kolayca (yaklaşık 1.5 saatte) varabilirsiniz. Osmangazi Köprüsü otomobil geçiş ücreti 88 TL. Köprü geçişinden sonra Türkiye’nin en uzun otoyol tüneli Orhangazi Tüneli ile (3390Mt) keyifli bir geçişle Tem Orhangazi gişelerine varıyorsunuz. Burdan çıkış yaparsanız yarım saat bile sürmeden göl kıyısından varacaksınız hedefinize. Yok otobanda devam eder İznik(Güney ) çıkışından çıkarsanız Benim köyümün önünden gölün öbür yakasından dolaşacaksınız. Biraz daha virajlı ama daha keyifli bir yol. ( Yalnız ve Güzel Köyüm Gürle) İşte benim köyüm. Tıklayın!
2- İznik’e nasıl gidilir sorusunun ikinci seçeneği ise Pendik-Yalova Hızlı feribotu ile Yalova’ya gitmek. Oradan Orhangazi’ye vardığınızda İznik sapağından sola dönüş yapacaksınız. Yarım saat sonra İznik’tesiniz. Hızlı feribot saatleri ve geçiş ücretlerini İDO’nun sayfasını buradan tıklayarak öğrenebilir, önceden biletinizi alabilirsiniz.
3- Hafta sonu gezisi için İznik’e gitmek için sonuncusu hesaplı ve eski yöntem. Emektar Eskihisar -Topçular feribotu. Hızlı feribota göre bir diğer avantajı ise 24 saat çalışıyor olması. Üstelik Eskihisar’da hem İDO’ya hem de özel bir şirkete ait feribotla karşıya geçip (Yaklaşık 40 dakika) Yalova-Orhangazi Hattından ulaşabilirsiniz.
İznik’te gezilecek yerler,alışveriş ve yeme içme önerileri pek yakında geliyor. Ancak Biz hikayenin başına dönelim şimdi;
İznik’te gezilecek yerler, görülecek şeyler bir çok sayıda olsa da İznik Çinileri hafta sonu İznik gezisi planlamak için başlı başına bir sebep. Çünkü 14. yüzyıldan beri yalnız bu yöreye has tekniklerle yapılan İznik Çinileri‘nin yapılışını izlemek, desenlerin hikayelerini dinlemek size ayrı bir keyif verecek.
Örneğin benzerini pek çok Osmanlı eserinde göreceğiniz üç noktanın yan yana geldiği ‘Çintemani‘ deseninin kökeni taa uzak doğuya, Çin’e kadar uzanıyor. Buda’nın 3 gözünden esinlenilerek yaratılan bu desen“Gönül Gözü, Akıl Gözü, Dünya Gözünü” simgeliyor.. Her biri diğerine müdahale etmeyen bu gözler uyum içinde hayata bakışı anlatıyor bizlere. Diğer desenlerin ve renklerin ilginç anlamlarını üşenmeden keyifle anlatacaktır size Süleymanpaşa Medresesi‘ndeki çini ustaları. Üzerine sürülen, ‘sır’ adı verilen yarı mat cila ile sabitleniyor bu manidar desenler.
İznik Çinileri‘nin yapıldığı malzeme olan kuvars ise müthiş bir yarı değerli taş. Kuvasın faydalarını taş bilimciler şöyle özetliyor:
1-Duygusal dengeleyicidir. Beyin fonksiyonlarını uyarır.
2-Güç ve canlılık kaybına karşı koruma sağlar
3-Özellikle cep telefonu, telsiz gibi cihazlardan yayılan radyasyonu toplar.
4- Zihinsel konsantrasyonu arttırır.
5-Tene temas ettirilerek taşındığı takdirde insanların negatif enerjilerini iter…
Bu liste daha oldukça uzuyor. Hepsi doğru mudur bilemem ama yüzyıllardan beri özel tekniklerle yapılan, her biri büyük anlamlar taşıyan İznik Çinilerine ve çini desenli takılara bayıldığım doğrudur. İznik’ten ne alınır postu pek yakında geliyor. Ancak sanırım siz listenin başında neyin olduğunu farkettiniz bile:)
© Copyright 2021. Tüm hakları saklıdır.
Bir cevap yazın